Lajme

Fillon regjistrimi i popullsisë në Mal të Zi

Në Mal të Zi është arritur një marrëveshje për regjistrimin e popullsisë, të ekonomive familjare dhe të banesave. Drejtoria e Statistikave e Malit të Zi – Monstat, njoftoi se në 15 ditët e ardhshme do të jenë në terren nga ora 08:00 deri ne ora 20:00 rreth 3.000 regjistrues, shkruan DW.

Kryeministri i Malit të Zi, Millojko Spajiq, tha se regjistrimi është përgatitur mirë dhe se “kemi treguar që Mali i Zi ka institucione funksionale dhe njerëz të përgjegjshëm, të gatshëm të ndërtojnë ura për të ardhmen evropiane”, përcjell albinfo.ch.

Në anën tjetër, nga partia e kryeministrit “Lëvizja Evropa Tani” thuhet se regjistrimi “do të ketë legjitimitet të plotë pas hapit të madh që ndërmori qeveria dhe shumica parlamentare duke përmbushur të gjitha kërkesat e opozitës.

Në këtë regjistrim opozita do të ketë qasje dhe kontroll më të madh, nga sa ka pasur në regjistrimin e viteve 2003 dhe 2011.

Ndryshe, regjistrimi i fundit në Malin e Zi u bë në vitin 2011. Sipas rezultateve të asaj kohe, 45% e qytetarëve u deklaruan si malazezë, 29% serbë, 9% boshnjakë, 5% për qind shqiptarë, 3% muslimanë dhe 1% kroatë e romë.

Ndikimi serb

Beogradi dhe Kisha Ortodokse Serbe janë përzier jo rrallë në procesin e regjistrimit. Beogradi është përpjekur të përdorë identitetin serb në radhët e popullatës së Malit të Zi për të forcuar praninë e tij dhe për të rritur ndikimin në rajon, siç shkruan Deutsche Welle.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, publikisht ka theksuar rëndësinë e pjesëmarrjes së serbëve në regjistrimin e popullsisë, duke shtuar se nuk do të ketë ndërhyrje të Serbisë, por se ka rëndësi që populli serb të mos zhduket.