Lajme

FMN: Pandemia po thellon hendekun mes të varfërve dhe të pasurve

Përmirësimi i ekonomisë botërore pas vitit të pandemisë COVID-19 po ndodh më shpejt se sa pritej.

Rritja ekonomike në vitin 2021 mund të arrijë 6 për qind, por me pabarazi të mëdha.

“Kjo krizë është si asnjë tjetër”, thotë Fondi Monetar Ndërkombëtar.

Ky vlerësim i FMN-së për pandeminë shoqëron gjithë ekspertizën e organizatës bërë këtë pranverë.

“Vihet re një proces shëndoshjeje i jashtëzakonshëm, me të cilin ekonomia botërore është duke fituar sërish terrenin e humbur”, thotë raporti i FMN-së që u prezantua në Washington, në kuadër të takimit që organizata mban në pranverë.

FMN pret këtë vit rritje botërore të ekonomisë prej 6 për qind. Në muajin janar organizata mendonte se rritja ekonomike do të ishte vetëm 5.5 për qind.

Edhe për vitin e ardhshëm ekonomistët e FMN-së janë më optimistë se më parë, ata presin që prognozat e rritjes ekonomike të jenë 4,4 për qind. Në muajin janar ishte thënë se kjo rritje do të ishte 4.2 për qind. Në vitin e krizës së COVID-19, ekonomia botërore ra me 3.3 për qind.

“Ne kemi llogaritur të ketë përshpejtime të tjera të rritjes ekonomike”, tha shefja e FMN-së, Kristalina Georgieva, që javën e kaluar.

FMN e argumenton rritjen ekonomike në ekspertizën pranverore me masat e marra në disa vende në përgjigjen e pashoqe të krizës gjatë vitit të kaluar.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës zënë këtu një vend të veçantë, sepse ekonomia më e madhe popullore në botë arriti të tërhiqte me vete rritjen globale ekonomike.

“Shtetet e Bashkuara do ta kalojnë nivelin e prodhimit bruto në vend të vitit të para COVID-19”, thuhet në prognozën e FMN-së.

Banka Federale Amerikane e Rezervave (FED) llogarit që SHBA të ketë këtë vit rritje të prodhimit bruto në vend prej 6,5 për qind, ngjashëm me shifrat që jep FMN prej 6.4 për qind.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI