Tematike

Frymëzuar nga Kina, një arkitekt zviceran ndërton shtëpi të vogla

Gjatë udhëtimeve të ndryshme në Kinë në fund të viteve 1980, arkitekti zviceran, Donat Kamberxternal, ishte magjepsur nga shtëpitë e vogla lokale vertikale. Frymëzuar nga ajo që pa, ai ndërtoi katër shtëpi të atij modeli në Zvicër. Por tendenca e shtëpive të vogla nuk është zhdukur në Zvicër për arsye të ndryshme, shkruan swissinfo, transmeton albinfo.ch.

Arkitekti dhe fotografi amator, Donat Kamberexternal, ishte një nga të parët zviceranë që vizitoi Kinën pasi hapi kufijtë e saj për udhëtarët individualë nga Perëndimi më 1985. Midis 1988 dhe 1993, ai vizitoi Kinën në mënyrë të përsëritur, duke kaluar disa muaj në rajone të ndryshme të vendit: zona përgjatë kufirit midis Laos dhe Myanmar, Himalaya e Lartë, Mongolia e Brendshme, Hainan në Detin e Kinës së Jugut dhe Pellgut Tarim.

Kamber jo vetëm që kapi jetën e njerëzve përmes fotografisë së tij, por si arkitekt ai gjithashtu ishte i interesuar se si ndërtuan shtëpitë e tyre. Në atë kohë, shtëpitë kineze ishin të vogla dhe të larta.

“Kinezët mendojnë shumë më ekonomikisht”, shpjegon Kamber. Jeta e kinezëve dikur ishte e thjeshtë dhe spartane. “Shumë turistë nga Perëndimi luftuan me të, por unë u përkula nga Kina”, thotë ai, përcjell albinfo.ch.

Ai solli jo vetëm foto, por edhe një frymëzim të cilin ai e ktheu në realitet disa vjet më vonë. Së bashku me vëllezërit e tij ai investoi në pronën e prindërve të tij në kantonin Basel Country dhe ndërtoi katër banesa tre-katëshe, me një familje, me vetëm një dhomë në secilin kat – ashtu si shtëpitë që ai pa në udhëtimet e tij. “Ne u përpoqëm të ndërtonim vertikalisht dhe të përdorim lartësinë, si kinezët.”

Pozicionimi i shtëpive dhe dritaret e tyre frymëzohen gjithashtu nga udhëtimet e tij. “Shtëpitë tradicionale në Mongoli janë pa dritare nga tre anët me vetëm një gotë të madhe të përparme në jug. Kopshtet e tyre zakonisht shkojnë drejt e në shtëpinë fqinje. Meqenëse shtëpia tjetër zakonisht nuk ka një dritare nga ajo anë, ata mund të përdorin kopshtin drejt e në shtëpinë e fqinjit dhe prapë të shijojnë intimitetin e tyre, ”thotë Kamber, duke shpjeguar modelin e tij jo konvencional.

Bankat nuk ishin njohur me një model të tillë. “Ato më thanë që kurrë nuk kishin parë diçka të tillë,” thotë Kamber.

Ato kërkuan një raport nga një agjent i pasurive të paluajtshme duke pyetur nëse qiramarrësit do të dëshironin të jetonin në një shtëpi të tillë.” Pavarësisht këtij modeli atipik, raporti përfundoi se ata do të dëshironin”.

Kamber kuptonte shqetësimet e bankave. “Ato donin  të jenë të sigurta se kapitali i tyre do të japë interes. Ato duan përfitime, jo eksperimente të rrezikshme. ”Në retrospektivë ai ishte  i befasuar që ata ranë dakord për marrëveshjen.

Gjatë viteve të para, Kamber nuk kishte asnjë problem të gjente qiramarrësit për shtëpitë e tij me tre dhoma, por në tre-katër vitet e kaluara është bërë më e vështirë. Ashtu si zonat e tjera rurale, Basel Country ka lejuar mjaftë ndërtim të shtëpive, pasi normat e interesit negativ të bankës tërhoqën shumë investitorë në pronë të apartamenteve me qira. Por me numrin e emigrantëve në rënie dhe më shumë njerëz që lëvizin në qendrat urbane, kërkesa për strehim me qira aktualisht është në rënie.

Kamber thotë se një arsye tjetër pse është e vështirë të gjesh qiramarrës për mini shtëpitë e tij është se zviceranët kanë standarde shumë të larta jetese.

Me familjen e tij prej gjashtë vetash, Kamber jeton në një apartament me vetëm një banjo. “S’është e lehtë për aq kohë sa ne jemi të organizuar,” thotë ai.

Përveç aspekteve ekologjike, dobësia e standardeve të larta të jetesës në Zvicër është çmimet e larta. “Shumë familje të reja me të ardhura të ulëta as nuk mendojnë të marrin me qira ose të blejnë një shtëpi të vogël. Një shtëpi duket utopike, kështu që ata thjesht kërkojnë një apartament për të marrë me qira, “thotë Kamber.

Ai shpreson se kjo lëvizje e “shtëpisë së vogël” do të çojë në një ndryshim të mendimit. Një libër në anglisht në tryezën e tij mban titullin “Shtëpi të vogla”. Shokët ia dhanë atij në 1994 – një kohë të gjatë përpara se ideja të arrinte në Zvicër.

Kamber tashmë mund të ndiejë efektet e kësaj lëvizjeje të re. “Kohët e fundit kam biseduar me qiramarrësit e mundshëm që jetojnë në një apartament me pesë dhoma. Ata duan të heqin qafe rrëmujën e tyre dhe të zhvendosen në një vend më të vogël, shkruan swissinfo, transmeton albinfo.ch