Lajme

Gjeneva, në konkurrencë për ndërmarrje të reja amerikane

Ka pasur një rënie të mprehtë të numrit të stafit që punojnë për firma të mëdha amerikane në kantonin e Gjenevës ndërmjet viteve 2008-2018, sipas Dhomës së Tregtisë Zvicerano-Amerikane (Amcham), dhe kantoni po lufton për të tërhequr biznese të reja amerikane.

Sipas raporteve vjetore të Amcham, 16 kompani amerikane, kryesisht shumëkombëshe të mëdha industriale me bazë në kanton, zvogëluan madhësinë e fuqisë së tyre totale të punës midis 2008 dhe 2018 me 10.4%. Në 2018-ën, ishin 13 shumëkombëshe amerikane që punësonin pak më shumë se 6.700 staf, përcjell albinfo.ch.

Zvogëlimi dhe rënia e atraktivitetit janë shkaktuar nga “pasiguri të reja të lidhura me jetën politike zvicerane”, si dhe nga konkurrenca ndërkombëtare, shpjegoi Drejtori i Përgjithshëm i Amcham, Martin Naville, në një intervistë të jashtme të lidhur me gazetën Tribune de Genève të martën.

Vitin e kaluar mallrat e konsumit shumëkombësh Procter dhe Gamble (P&G) punësuan 1,800 njerëz në Gjenevë, 1.000 më pak se dhjetë vjet më parë. Ndërkohë, prodhuesi kimik DuPont punësoi vetëm 450 persona, krahasuar me 750 më 2008.

Firma të tjera të mëdha amerikane, të cilat janë vendosur në Gjenevë për disa vjet përfshijnë bankën J P Morgan (1.000 personel), Cargill (400), Caterpillar (400), Ralph Lauren (350), Manpower (300) dhe Bunge (250), përcjell albinfo.ch.