Lajme

Gjermani: Për 6 muaj, vetëm 4801 viza për punëtorët nga Ballkani

Ndërkaq, në vitin e kaluar po kjo ministri kishte dhënë  27.225 viza pune në bazë të të ashtuquajturës skemë të Ballkanit Perëndimor

Minitria e Punëve të Jashtme e Gjermanisë në gjysmën e parë të vitit 2020 ka lëshuar ​​vetëm 4,801 viza për punëtorët nga Ballkani Perëndimor. Kjo del nga një përmbledhje aktuale e Ministrisë së Jashtme, për të cilën raporton “Rheinische Post”, shkruan agjencia e lajmeve dts.

Ndërkaq, në vitin e kaluar po kjo ministri kishte dhënë  27.225 viza pune në bazë të të ashtuquajturës skemë të Ballkanit Perëndimor për punëtorët nga Shqipëria, Bosnjë dhe Hercegovina, Kosova, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi dhe Serbia, transmeton albinfo.ch.

Numri i ulët i vizave në vitin aktual vjen si pasojë e kufizimeve të udhëtimit, ndalimeve të fluturimit dhe kufizimeve të tjera në jetën publike në vendet e origjinës për shkak të krizës me koronavirusin. Prandaj, misionet diplomatike gjermane në të shumtën e kohës kanë mundur të punojnë vetëm në një masë të kufizuar ose vetëm për operacionet emergjente, thuhet në shpjegimin nga ministria në fjalë.

Por, në anën tjetër, sa i përket Agjencisë Federale të Punësimit (BA), puna me vizat nuk ishte e pasuksesshme. Midis janarit dhe qershorit, ajo tashmë ka dhënë tashmë pëlqimin e saj për të punësuar punëtorë nga Ballkani Perëndimor në 20.693 raste, përcjell albinfo.ch. Shumica e tyre, 4.731, ishin punëtorë nga Kosova, të ndjekur nga Maqedonia e Veriut (4,716) dhe Bosnja dhe Hercegovina (4,604).

Shumica e lejeve të dhëna për punësim nga ana e BA, 5,548, ishin për punëtorët e ndërtimit. Numri i lejeve, sipas agjencisë së punësimit, sigurisht ka rënë ndjeshëm që nga muaji prill për shkak të krizës së koronavirusit.

Në vitin 2019 në tërësi, ajo kishte aprovuar 62.334 vende pune për njerëzit nga Ballkani Perëndimor. Mirëpo duhet sqaruar me këtë rast se miratimi nga BA nuk bën të barazohet me lëshimin e një vize pune. Këtë të fundit, autoritetet gjermane të vizave mund ta refuzojnë për arsye të ndryshme edhe në rastet kur BA ka dhënë pëlqimin.