Bota

Gjermani: Shkollat fillore përballen me mungesë të 26,000 mësuesve

Shkalla e mungesës së mësuesve në Gjermani është rritur, shkruan thelocal, përcjellë albinfo. Ch

Deri në vitin 2025, shkollat fillore gjermane do të kenë mungesë të paktën 26 mijë mësuesve, sipas një stuimi të ri nga fondacioni Berelsmann.

Ekspertët zbuluan se 11,000 mësues të rinj do të duhej të punësoheshin në vitin 2025. Duke marrë në punë punonjësit që do të dalin në pension, kjo do të qonte në 26.300 pozicione të lira të mësimit në shkollë fillore.

Tetorin e kaluar, Konferenca e Përhershme e Ministrave të Arsimit dhe çështjeve Kulturore (KMK) kishte llogaritur mungesën e 15.300 mësuesve të shkollave fillore në 2025. Por hulumtimi më i ri tregon se situata është edhe më dramatike.

Studimi i Fondacionit Bertelsmann i referohet parashikimit të popullsisë së Zyrës Federale të Statistikave nga qershori. Për vitin 2025, ai parashikon se do të ketë 3.254 milion në 3.323 milion fëmijë midis moshës 6 dhe 10 vjeç në Gjermani.

Vlerësimet e mëparshme nga fondacioni zbuluan se 35,000 mësues të shkollave fillore do të duheshin deri në vitin 2025. Sidoqoftë, bazohej në një parashikim të mëparshëm të popullsisë.

Gjetjet janë “një thirrje zgjimi,” thanë autorët e studimit. Jörg Dräger, kryetari i fondacionit, tha se trajtimi i mungesës ishte një “detyrë herkuliane”.

Me rritjen e numrit të nxënësve, pritet të zgjasin “disa vite të tjera” derisa universitetet të aftësojnë mjaft arsimtarë dhe të prodhojnë më shumë të diplomuar.

Fondacioni tha që duheshin zgjidhje të shpejta, të tilla si zbutja e kërkesave të kualifikimit për mësuesit e ardhshëm dhe inkurajimi i atyre që janë në pension për të dhënë mësim më të gjatë.

Arsimi zhvillohet në nivelin shtetëror në Gjermani, dhe 16 shtetet kanë filluar të trajtojnë situatën, tha Alexander Lorz, presidenti i Kultusministerkonferenz, kuvendi i ministrave të arsimit të shteteve gjermane.

Për më tepër, ishin marrë masa të ndryshme për të rritur numrin e studentëve të aftësimit të mësuesve dhe tërheqjen e profesionit, tha Lorz, i cili është ministër i arsimit në shtetin qendror të Hesse.

“Shifrat tona aktuale tregojnë gjithashtu se kërkesa për mësuesit e shkollave fillore është më e madhe se sa supozohej fillimisht, kështu që kjo nuk është asgjë e re,” tha Lorz.

Përveç rritjes së niveleve të lindjeve, një nga arsyet kryesore të mungesës është emigracioni në Gjermani.