Uncategorized

Gjermania do të pezullojë ndihmën ndaj Brazilit, ne mbrojtjen e pyllit të Amazonës

Gjermania tha të shtunën se do të pezullojë ndihmën ndaj Brazilit, ne mbrojtjen e pyllit të Amazonës në dritën e të dhënave që treguan se shpyllëzimi kishte filluar që kur Presidenti brazilian Jair Bolsonaro mori detyrën, përcjell albinfo.ch

“Politikat e qeverisë braziliane në Amazon ngrejnw dyshime për rënie të vazhdueshme dhe të qëndrueshme të shkallës së shpyllëzimit,” tha ministri i mjedisit Svenja Schulze në emisionin televiziv Tagesspiegel.

Ai tha se një hap i parë do të ishte bllokimi i pagesës prej 35 milion eurosh për programet e ruajtjes së pyjeve dhe biodiversitetit derisa shkalla e rënies të arrijë nivelet inkurajuese edhe një herë.

Nga viti 2008 deri në këtë vit, Berlini ka paguar 95 milion € në mbështetje të programeve të ndryshme të mbrojtjes së mjedisit në Brazil.

Megjithatë, Gjermania planifikon të vazhdojë të mbështesë fondin Amazon, një iniciativë për ruajtjen e pyjeve, e krijuar në 2008.

Norvegjia, e cila ka kontribuar më shumë në fond, ka kërcënuar të tërhiqet, tha qe vitin e kaluar se pagesa për Brazilin do të pwrgjysmohej ose mund të eliminohej krejt.

Shqetësimi për pyllin është rritur që kur Bolsonaro mori detyrën në janar.

Brazili është shtëpia e më shumë se 60 përqind tw pyllit të Amazonës, i cili po pastrohet me një normë në rritje për të krijuar më shumë bimë të lashta.

Instituti Kombëtar për Kërkime në Hapësirë ​​(INPE) tha këtë javë që afro 2,254 kilometra katrorë pyje u pastruan në korrik.

Një javë para publikimit të numrave, shefi i INPE Ricardo Galvao u pushua nga puna, dhe Ministri i Mjedisit Ricardo Salles akuzoi se të dhënat e INPE u botuan në një mënyrë që kënaqte “interpretimet sensacionaliste” dhe kishte për qëllim marrjen e “më shumë donacioneve nga OJQ-të e huaj”.