Tematike

Gjithçka që ndryshon në Austri në dhjetor 2023

Siç mund ta prisni duke pasur parasysh se është koha e Krishtlindjes, dhjetori është një muaj i ngarkuar në Austri me gjithçka, nga festat publike, deri te ndryshimi i orareve të trenave, ndërsa vendi bëhet gati për Vitin e Ri. Këtu është një përmbledhje e asaj që duhet pritur, sipas thelocal.at.

Pushime dhe festime të shumta!

Dita e Krishtlindjeve (25 dhjetor) është pa dyshim një festë në Austri, por në kundërshtim me traditën në shumë vende anglishtfolëse në veçanti, Dita e Boksit nuk shënohet në Austri, por festohet si Dita e Shën Stefanit (26 dhjetor) – që është një tjetër festë publike kur dyqanet janë të mbyllura.

Por austriakët shënojnë edhe një festë tjetër publike në këtë periudhë të vitit. 8 dhjetori, kur katolikët festojnë Festën e Konceptimit të Papërlyer (Mariä Empfängnis), është gjithashtu një festë publike në Austri, përcjell albinfo.at.

Ka edhe shumë data të tjera të rëndësishme për të shënuar. Për shembull, çdo të diele deri në Krishtlindje është një e diel Advent, kur familjet austriake mund të ndezin qirinj ose të marrin pjesë në shërbime të veçanta kishtare në përkujtim.

4 dhjetori shënon Barbaratagun, Krampus bën vizitën e tij në fshatrat dhe qytetet austriake më 5 dhjetor. Krampus ndëshkon fëmijët që sillen keq gjatë Krishtlindjeve. Të nesërmen, më 6 dhjetor, është koha që Shën Nikolla të sjellë çokollatë dhe mandarina për fëmijët që ishin të këndshëm gjatë vitit.

Mbrëmja e Krishtlindjes (e 24-ta) është shpesh kur familjet austriake kanë vaktin e tyre kryesor familjar, në vend të traditës angleze të datës 25. Dyqanet dhe tregjet e Krishtlindjeve janë shpesh të hapura në prag të Krishtlindjeve, por ka të ngjarë të mbyllen herët, zakonisht midis orës 14:00 dhe 16:00.

Trena të rinj të natës 

Kompania shtetërore hekurudhore e Austrisë ÖBB do të fillojë të operojë orarin e ri të pritur me padurim më 10 dhjetor, i kompletuar me trenat e natës “ultra modernë”.

Së pari, një tren i ri nate do të nisë midis Vjenës dhe Berlinit, duke ecur përmes Innsbruck-ut tri net në javë, përpara se të shtrihet në Hamburg më 2024.

Linjat e ditës po rriten gjithashtu, me Vjenë-Berlin që shkojnë pesë herë në ditë në të dy drejtimet. Një itinerar tashmë dy herë në javë midis Insbrukut dhe Berlinit që kalon përmes Mynihut, Shtutgartit dhe Frankfurtit do të bëhet gjithashtu një rrugë e përditshme.

Lidhjet e brendshme po rriten gjithashtu, me shërbime më të drejtpërdrejta për në kryeqytet nga vende si Villach dhe një shërbim të ri në mbrëmje midis Vjenës dhe Salzburgut.

Sezoni i skijimit rritet

Edhe pse shumë vendpushime legjendare austriake, duke përfshirë vendpushimin e famshëm Kitzbuhel, janë tashmë të hapura – një pjesë e madhe e skive austriake do të hapet vetëm në dhjetor.

HochZeiger dhe Hochfügen në Tirol nisin ofertat e dhjetorit duke nisur ashensorët e karrigeve më 1 dhe 2 dhjetor.

Dhjetëra kodra skijimi më pas ndjekin shembullin në dhjetor.

Tregjet e Krishtlindjeve

Shumica e tregjeve të Krishtlindjeve në Austri hapen tashmë në nëntor, por dhjetori me të vërtetë i sheh ato të hyjnë në lëvizje të plotë, veçanërisht pas fillimit të ardhjes.

Megjithatë, shumë prej tyre ose do të mbyllen plotësisht para Krishtlindjeve, ose do të reduktojnë orët e tyre midis Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri.

Festimet e Vitit të Ri

Prisni shumë fishekzjarre në natën e Vitit të Ri (Silvester) në Austri – pavarësisht se ku jeni në vend.

Shumica e qyteteve të mëdha kanë një shfaqje të madhe fishekzjarresh të planifikuar për mesnatën e 31 dhjetorit. Por nëse doni t’i shihni ato, veçanërisht në një vend si Salzburgu, kini parasysh se hotelet do të rezervohen shpejt.

Katedralja e Shën Stefanit në Vjenë do të kumbojë Vitin e Ri me fishekzjarre që mund ta kapni edhe nga komoditeti i shtëpisë, pasi transmetohet edhe në televizionin kombëtar.