E-Diaspora

Guy Mettan dhe “lajmet e rreme”

Shtrohet pyetja se kush është z. Matten në të vërtetë?! Sepse tradicionalisht këtë diskurs e gjejmë në propagandën serbo-ruse dhe kjo skemë narrative është shumë e pranishme edhe në qarqet e ekstremit të djathtë

Një përgjigje për z.Mettan se si ai ia lejon vetes të pohojë se: “ishte e ditur publikisht se masakra e Reçakut është inskenim i NATO-s”.

Reçaku ka qenë vetëm njëra nga masakrat e shumta që kanë ndodhur në Kosovë në atë kohë. Ja përkujtomë z-it Mettan që:

  • 92,182 shtëpi të shkatërruara ose të dëmtuara rëndë në luftën e fundit në Kosovë,
  • 848 000 shqiptarë u dëbuan me dhunë nga Kosova dhe u shëndrruan në refugjat në gjithë botën,
  • 15 000 viktima prej tyre 1500 fëmijë e shumica gra e pleqë,
  • 1,647 personat që ende sot janë të zhdukur nuk kanë ekzistuar kurrë,
  • 20 000 gra të dhunuara janë gënjeshtare?!

Të gjitha këto janë gënjeshtra!? Do të dëshironim gjithashtu të dinim se çfarë mendon zoti Mettan për varrezat e shumta masive të zbuluara në Serbi, nga ku ende zhvarrosen rregullisht eshtrat e viktimave shqiptare. 200.000 shqipfolësit në Zvicër, shumë prej të cilëve u detyruan të ikin nga lufta, a janë edhe ata personazhe të trilluar?

Realisht, ndërmarrja e spastrimit etnik të shqiptarëve nga serbët është ankoruar në një kohë dhe si ilustrim do t’i kujtojmë zotit Guy Mettan se:

  • Ndërmjet viteve 1878 dhe 1912, serbët pushtuan dhe pushtuan 714 fshatra shqiptare në Sanxhak dhe rajonin e Nishit, duke përvetësuar 48.000 shtëpi dhe duke shkaktuar eksodin e dhjetëra mijëra shqiptarëve. Sipas historianëve, në këtë rajon në vitin 1876 kishte nga 110.000 deri në 200.000 shqiptarë, ndërsa në vitin 1882 kishin mbetur më pak se 12.000.
  • Janë nënshkruar marrëveshje ndërmjet Turqisë dhe Mbretërisë Jugosllave për organizimin e mërgimit të më shumë se 40.000 familjeve shqiptare. Familjet shqiptare duke qenë veçanërisht të shumta në atë kohë, bëhet fjalë për disa qindra mijëra individë.
  • Krijimi i UÇK-së si Ushtri Çlirimtare e Kosovës ishte rezultat i një politike të vërtetë aparteidi që ndoqi Serbia në vazhdueshmëri kundër shqiptarve të zbatuar nga regjimi i kriminelit Millosheviç e Millosheviçve të tjerë para tij.

Shtrohet pyetja se kush është z. Matten në të vërtetë?! Sepse tradicionalisht këtë diskurs e gjejmë në propagandën serbo-ruse dhe kjo skemë narrative është shumë e pranishme edhe në qarqet e ekstremit të djathtë. Ajo në fakt rrjedh nga logjika e mohimit të krimeve te luftes dhe konsiston në rishikimin e Historisë në dëm të viktimave dhe në dobi të xhelatëve. Mjafton të shkruajmë emrin e tij në Google dhe shpejt e kuptojmë se për vite me radhë, çuditërisht, zoti Guy Mettan ka mbrojtur në mënyrë shumë sistematike interesat e Putinit. Duke ditur se miqësia serbo-ruse i gjen themelet në reciprocitetin e prirjeve të tyre pansllaviste, fjalët e tij nuk na habitin më, por vazhdojnë të na tronditin.

Nëse zoti Mettan do të ishte gazetar në Russia Today, do të kishit arsye të mjaftueshme për të mos u kujdesur. Por, duke qenë se ai është deputet i Këshillit të Madh dhe është përgjegjës për të na përfaqësuar, ne po pyesim veten për linjën e tij të komunikimit si dhe atë të PDC-së. Ne gjithashtu marrim guximin t’i kërkojmë zotit Guy Mettan që të na shpjegojë natyrën e interesave që e lidhin atë me autoritetet ruse. Kjo pyetje kërkon një përgjigje edhe më urgjente, pikërisht në këtë moment, kur tanket ruse po avancojnë pozicionet e tyre në Kiev, kryeqyteti i një shteti evropian me aspirata demokratike.

Si përfundim, kujtojmë deputetin Mettan se ndërhyrja e NATO-s në Kosovë u përkrah nga më shumë se 90% e popullsisë së saj. Gjithashtu dëshirojmë t’i themi se nëse vuajtja është vetëm një fjalë për të, është një realitet për një numër të madh të bashkëqytetarëve të tij zviceranë që kanë humbur një pjesë të familjes në masakrat e kryera nga forcat serbe në Kosovë dhe se ata ndjehen të fyer nga fjalët e tij.

(Autor i shkrimit është Kushtrim Dërmaku, politolog dhe jurist, Gjenevë)