Lajme

Hapat e parë: Çfarë duhet të bëni kur kërkoni punë të re në Austri?

Nëse sapo keni ardhur në Austri ose keni punuar këtu më parë, por tani jeni i papunë, kështu duhet të filloni kërkimin tuaj të punës, sipas thelocal.at.

Austria është e njohur për sistemin e saj të mirëqenies ose sociale, madje edhe njerëzit që nuk kanë punë mund të marrin ndihmë – por e drejta e plotë varet nga faktorë të tillë si puna e mëparshme në vend, për shembull.

Nëse po zhvendoseni në Austri ose keni humbur punën tuaj, ka mjete që mund t’i përdorni për t’ju ndihmuar të futeni përsëri në tregun e punës – veçanërisht me ndihmën e Shërbimit Publik Austriak të Punësimit (AMS). Ja çfarë duhet të dini, transmeton albinfo.at.

Regjistrimi si i papunë

Hapi i parë është regjistrimi si punëkërkues i papunë në AMS. Nuk është një hap i detyrueshëm, por AMS mund t’ju japë këshilla profesionale. Juve gjithashtu mund t’ju rekomandohen kurse dhe të merrni reklama pune që i përshtaten profilit tuaj.

Një person mund të regjistrohet si punëkërkues i papunë në AMS pavarësisht nga çdo e drejtë për përfitim nga skema e sigurimit të papunësisë, pra edhe nëse sapo keni mbërritur në Austri.

Nëse keni të drejtë për përfitime papunësie (për këtë duhet të keni kontribuar në sistemin social në Austri), atëherë duhet të regjistroheni në AMS nga dita e parë e papunësisë. Nëse regjistroheni online përpara fillimit të papunësisë, keni dhjetë ditë kohë pas fillimit të papunësisë për të konfirmuar regjistrimin personalisht në një zyrë AMS.

Edhe nëse në fillim nuk keni të drejtë për përfitime nga skema e sigurimit të papunësisë, disa rrethana mund t’ju japin të drejtën për disa forma të ndihmës nga agjencia.

Kjo është arsyeja pse rekomandohet që të kontaktoni AMS pavarësisht nga situata juaj.

Chatbot i AMS

AMS e Austrisë gjithashtu lansoi së fundmi një bot të ri AI që përdor teknologjinë ChatGPT – dhe informacion nga AMS – për të ndihmuar njerëzit që kërkojnë punë dhe trajnim në Austri.

Bot përdor njohuritë e ChatGTP dhe burimet e AMS për të ndihmuar përdoruesit. Ai gjithashtu mund të bëjë pyetje të mëtejshme për të marrë specifikat për secilin rast, duke krijuar një dialog dhe shkëmbim informacioni.

Bot mund t’u japë përgjigje për trajnimin, pagën, karrierën, vizat dhe më shumë për këdo që bën pyetje. Ai gjithashtu ofron lidhje me faqet me informacionin burimor – të gjitha në cilëndo gjuhë që zgjidhni për të ndërvepruar me të.

Duke kërkuar për punë

Përveç ndihmës së këshilltarit tuaj në AMS, ju mund të përdorni edhe mjetin e kërkimit të punës të agjencisë për të gjetur punë. Aty janë shpallur disa pozicione, veçanërisht për punë në shërbim dhe tregti. Është e mundur të kufizohet kërkimi bazuar në orët e punës, vendin e punës dhe gjendjen, ndër të tjera.

Përveç faqes zyrtare, njerëzit në Austri përdorin edhe mënyra të tjera për të gjetur punë në internet, duke përfshirë faqet e internetit si LinkedIn.

Në Austri, dy faqe janë gjithashtu të njohura në mesin e punëkërkuesve: Karriere.at dhe Xing.com. Ju gjithashtu mund të përdorni faqe me reklama të klasifikuara si Der Standard ose Willhaben, për shembull.

Shpesh është e zakonshme të gjesh punë përmes kontakteve personale në Austri, ku mbizotëron “kultura e miqësisë”.

Edhe faqja zyrtare e qeverisë thotë: “Kontaktet personale gjithashtu nuk duhen injoruar kur bëhet fjalë për një vendosje të suksesshme në punë. Mund të jetë shumë e dobishme të pyesësh familjen, miqtë dhe të njohurit për vende të lira pune. Sa më shumë njerëz që dinë për kërkimin e punës, aq më të mëdha janë shanset për sukses”.

Ju gjithashtu do t’ju duhet të përgatisni një CV dhe, në varësi të punës, edhe një letër motivuese – këshilltari juaj AMS zakonisht mund të ndihmojë në përshtatjen dhe shkrimin e të dy dokumenteve.