Lajme

Hekurudhat Federale të Zvicrës po përballen me kritika për testet e karrigeve me rrota

Deri më tani është ende e paqartë nëse treni i ri në distanca të gjata të Hekurudhave Federale Zvicerane, FV Dosto, është i përshtatshëm për pasagjerët me aftësi të kufizuara.

Zyra Federale e Transportit synoi ta sqaronte këtë pyetje me teste, megjithatë, organizatat e aftësisë së kufizuar janë të indinjuara, shkruan swissinfo.ch.

Në videot e siguruara nga televizioni publik zviceran, SRF, një burrë në një karrige me rrota përpiqet të hipë në një FV Dosto. Pas disa përpjekjesh dhe me shumë vështirësi, karroca me rrota kalon brenda dhe sapo burri ndodhet në hyrje të trenit, ai ngrihet dhe largohet nga treni në këmbë, përcjell albinfo.ch.

Nga organizatat e personave me aftësi të kufizuara, janë shprehur se është e papranueshme që personat pa dëmtime të kontrollojnë nëse një tren është i përshtatshëm për personat me aftësi të kufizuara.

“Personat me aftësi të kufizuara që ulen në një karrige me rrota, ndryshe nga personat pa aftësi të kufizuara, nuk kanë aftësi të caktuara fizike. Për shembull, nëse karroca me rrota rrezikon të kthehet mbrapa, ata mund të mos jenë në gjendje thjesht të anojnë pjesën e sipërme të trupit përpara dhe të ruajnë ekuilibrin e tyre”, thotë Caroline Hess-Klein, drejtuese e Departamentit të Barazisë në Inclusion Handicap.

Rezultatet e testit janë të pavlefshme

Përveç kësaj, karriget me rrota që shihen në video janë të papërshtatshme për udhëtime me transport publik dhe ato përdoren kryesisht në spitale dhe shtëpi.

Nga organizata janë shprehur se është e qartë që rezultatet e testimit nuk pasqyrojnë realitetin e individëve që operojnë me karrige me rrota.

Kur u pyet nga SRF, Zyra Federale e Transportit (FOT) tha se kukullat plastike u përdorën kryesisht për teste. Ata deklaruan se kjo është mënyra e vetme për të përcaktuar në mënyrë objektive dhe të saktë se sa forcë u duhet njerëzve me aftësi të kufizuara për të qenë në gjendje të hipin dhe të zbresin në tren në mënyrë të pavarur.

Për Caroline Hess-Klein, kjo procedurë tregon një problem thelbësor: “Kjo do të thotë që FOT, por edhe autoritetet e tjera, nuk e kanë kuptuar ende se nuk mund të vazhdohet pa personat me aftësi të kufizuara për të sqaruar disa pyetje që kanë të bëjnë në thelb efekte te personat me aftësi të kufizuara. Vetëm ata kanë disa përvoja dhe njohuri që mund të kontribuojnë në sqarimin.”

Bazuar në testet, FOT duhet të vlerësojë nëse trenat FV-Dosto janë në fakt të përshtatshëm për individët me aftësi të kufizuara.

Hess-Klein ka njoftuar tashmë se do ta çojë çështjen në Gjykatën Administrative Federale nëse FOT i përgjigjet “po” kësaj pyetjeje.