Lajme

Hekurudhat zvicerane, ndër fituesit e çmimit të energjisë

Sistemi kombëtar hekurudhor i Zvicrës është njohur për qasjen e tij inovative në rregullimin e konsumit të energjisë elektrike që mund të shërbejë si një plan për rrjetin e vendit, përcjell albinfo.ch

Hekurudhat Federale Zvicerane kanë zhvilluar një sistem IT që fik përkohësisht ngrohjen në vagonët kur ato janë plot gjatë orëve të pikut.

Në këtë mënyrë, rrjeti hekurudhor thotë se do të jetë në gjendje të menaxhojë në mënyrë fleksibile konsumin e 70 megavat të energjisë deri në vitin 2023.

Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (Seco) ka dhënë çmimin e tij vjetor Watt d’Or për Hekurudhat së bashku me dy projekte të tjera zvicerane për kursimin e energjisë në fushat e bujqësisë dhe ndërtimit.

Një grup fermerësh në kantonin Zug, të cilët formuan kompaninë Verora, janë marrës të tjerë të çmimit për përpjekjet e tyre për të reduktuar emetimet e gazeve serrë nga bagëtia. Verora projektoi dhe ndërtoi një sistem për djegien e bimësisë për të krijuar një lloj qymyri të njohur si biochar.

Kjo i shtohet ushqimit të kafshëve për të reduktuar sasinë e gazrave që prodhojnë bagëtia gjatë tretjes së ushqimit të tyre. Ajo vlerësohet gjithashtu me prodhimin e më shumë plehrave të pasura me lëndë ushqyese për prodhimin e bimëve. Dizajni i ndërtesës së parafabrikuar RaumRaster, i krijuar nga kompania schaerraum, është njohur gjithashtu nga Seco këtë vit.

Ai përbëhet nga një strukturë druri, e bërë nga materiale lokale, e fiksuar në një bazë betoni. Kur kombinohen me sistemet inteligjente të energjisë, skeletet e ndërtesave thuhet se prodhojnë 50% më shumë energji sesa konsumojnë. Ndërtimi lejon që shtëpitë të ndërtohen brenda tetë muajsh me një kosto më të lirë se metodat tradicionale të ndërtimit. Kompania thotë se kjo mund të ulë çmimet e qirasë deri në 20%, përcjell tutje albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI