Lajme

Hendeku gjinor i pagave përkeqësohet në Zvicër

Gratë zvicerane vazhdojnë të paguhen më pak se burrat, veçanërisht në sektorin publik. E ashtuquajtura hendek i pagave gjinore u përkeqësua pak më shumë midis vitit 2014 dhe 2018, pavarësisht përpjekjeve të vazhdueshme politike për të trajtuar pabarazinë e paketave të pagave.

Mesatarisht, gratë ishin paguar 19% më pak sesa meshkuj në të njëjtën punë në vitin 2018, krahasuar me një mospërputhje prej 18.1% në vitin 2014, përcjell albinfo.ch.

Shifrat e fundit nga Zyra Federale e Statistikave (FSO) mbulojnë një periudhë debati të dendur publik dhe politik rreth çështjes, i cili arriti kulmin në një ligj të ri në dhjetor të vitit 2018. Kompanitë me mbi 100 të punësuar tani duhet të kryejnë kontrolle të rregullta të pagave gjinore dhe të informojnë punonjësit dhe aksionarët për rezultatet. Hendeku gjinor i pagave mbeti afërsisht i njëjtë për sektorin privat në tërësi, por me ndryshime të konsiderueshme midis sektorëve individualë. Në vendet e qeverisë dhe autoritetet lokale, hendeku u rrit nga 16.6% në 18.1% në periudhën katërvjeçare.

Shifrat e FSO-së, të lëshuara të hënën, gjithashtu zbuluan se justifikimet për mospërputhjet e pagave janë duke u hedhur më të holla. Një pjesë e hendekut mund të shpjegohet me ndryshimet në moshë, përvojën e punës dhe kualifikimet arsimore. Por, përqindja e rasteve “të pashpjegueshme” u rrit nga 42.4% në vitin 2014 në 45.4% në vitin 2018. Kjo ishte veçanërisht e theksuar në ndërmarrjet e vogla me më pak se 20 të punësuar. Kjo do të thotë që 684 CHF e pagës shtesë mujore për punëtorin mesatar mashkull në sektorin privat duket se nuk ka bazë racionale. Sektori publik, i cili pa një rritje të pabarazisë në përgjithësi, pa më pak raste të pashpjegueshme të diferencës së pagave midis burrave dhe grave në periudhën e mbuluar. Megjithatë, kjo ende la një pagë mesatare 602 CHF shtesë për burrat çdo muaj të pallogaritur.

Sondazhi tregoi se shumica (60.9%) e vendeve të punës me pagë të ulët (më pak se 4,000 CHF) ishin të mbajtura nga gratë, por kjo përqindje po bie, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI