Bota

Itali: Gjoba për çdo emigrant të shpëtuar

Qeveria italiane po planifikon lëshojë një dekret, do bënte çdo anije shpëtimi e OJQ-ve gjobitej deri 5.500 euro për çdo emigrant zbarkon  tokën italiane. Grupet e ndihmës thonë se dekreti i planifikuar nga Matteo Salvini duket një deklaratë lufte ndaj OJQ-ve, po shpëtojnë jetët det. 

Dekreti i ministrit Brendshëm nga e djathta ekstreme, do t’i propozohet Këshillit Ministrave ditët e ardhshme, e pas do votohet nga Parlamenti, do bënte OJQ- gjobiteshin nga 3.500 deri 5.500 euro për çdo huaj transportuar, sipas draftit siguruar nga “The Guardian”. 

rastet serioze, licencat apo autorizimi për transferuar njerëz bord do pezulloheshin për një muaj, deri një vit. Dekreti i ri përforcon fuqitë e ministrit Brendshëm fushën e emigracionit dhe ka si objektiv t’u japë fund shpëtimeve OJQ-ve, shkruan tch, përcjell albinfo.ch. 

Për shembull, “Mjekët pa kufij” do paguanin 440 milionë euro për shpëtimin e 80 mijë njerëzve, nëse dekreti do kishte qenë fuqi këto 3 vjetët e fundit. 

Dekreti i ri po kërcënon parimet ligjore dhe detyrimin për shpëtuar jetë”, thotë Claudia Lodesani, presidente e “Mjekët pa kufijpër Italinë. “Është si gjobisësh ambulancat se transportojnë pacientë spital”, tha tej ajo. 

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI