Bota

Japonia në ‘telashe’ me shtëpitë, fillon dhurimi i tyre

Por, Japonia ka patur gjithmonë probleme me pronat: Ka më shumë shtëpi se sa njerëz për të jetuar në to

Katër vjet më parë, Naokos dhe Takayuki Ides iu dhurua një shtëpi. Është një shtëpi me dy dhoma dhe e vendosur mes pemëve në një qytezë të vogël të Okutamës në prefekturën e Tokios.

Përpara se të shpërnguleshin, çifti dhe tre fëmijët e tyre, dy adoleshentë dhe një pesëvjeçar, jetonin me prindërit e Naokos.

“Duhet të bënim shumë rregullime, por donim gjithmonë të jetonim në një qytezë të vogël dhe të kishim një kopsht me lule”, u shpreh Naoko 45. Shtëpia falas duket sikur është një mashtrim.

Por, Japonia ka pasur gjithmonë probleme me pronat: Ka më shumë shtëpi se sa njerëz për të jetuar në to. Në 2013 numëroheshin 61 milionë shtëpi dhe 52 milionë familje. Dhe situata pritet të ‘përkeqësohet’. Popullsia e Japonisë pritet të ulet nga 127 milionë në 88 milionë brenda vitit 2065, sipas statistikave nga Instituti kombëtar i sigurisë shoqërore, që do të thotë se më shumë shtëpi do të jenë të boshatisura, transmeton ‘TCH’.

Duke qenë se të rinjtë largohen nga zonat rurale për të gjetur punë në qytetet e urbanizuara, qytezat dhe fshatrat  janë kthyer në vende “fantazmë”, ose siç njihen në kulturën popullore të Japonisë “akiya”, përcjell albinfo.ch.

Parashikohet që në 2040 afërsisht 900 qytete dhe fshatra përgjatë Japonisë nuk do të ekzistojnë më, dhe Okutama është njëri prej tyre. Në këtë kontekst dhënia e shtëpive është një strategji mbijetese.