Koronavirusi: çast pas çasti

Kantoni zviceran zgjat kufizimet e Covid-19 deri në mes të nëntorit

Duke pasur parasysh numrin e infeksioneve dhe shtrimeve në spital në Gjenevë, autoritetet shëndetësore kanë vendosur të zgjasin kufizimet e koronavirusit aktualisht në vend

Mjekja e kantonit të Gjenevës, Aglaé Tardin njoftoi se për shkak të situatës “jashtëzakonisht të tensionuar” të koronavirusit në rajon, të gjitha masat parandaluese të vendosura në mes të gushtit po zgjaten deri më 16 nëntor.

Ato përfshijnë detyrimin për të mbajtur maskë në dyqane dhe restorante dhe kërkesën për të konsumuar ushqim dhe pije vetëm kur ulen.

Restorantet do të duhet të vazhdojnë të mbledhin gjithashtu të dhëna për klientët, përcjell albinfo.ch.

Gjithashtu, klubet e natës do të qëndrojnë të mbyllura, ndërsa ngjarjet private janë ende të kufizuara në 100 persona, përveç nëse distancimi dhe mbajtja e maskës mund të garantohen. Grupet me më shumë se 1.000 njerëz duhet të vazhdojnë të ndahen në grupe me deri në 100 persona, edhe pse ngjarjet me më shumë se 1.000 pjesëmarrës lejohen në Zvicër nga 1 tetori.

Me gati 8,600 raste të Covid-19 që nga fillimi i pandemisë në mars, Gjeneva është kantoni i dytë i goditur më rëndë në Zvicër. Vetëm Vaud ka regjistruar më shumë raste – mbi 10,630 deri më tani.

Në dy-tre javët e kaluara, numri ditor i ndotjeve në Gjenevë kaloi 60, dhe numri i shtrimeve në spital tani qëndron në 38, tha Tardin.

“Ne jemi të shqetësuar për atë që po shohim këtu në nivelin epidemiologjik,” tha ajo në një intervistë për “Tribune de Genève”.

Sipas Ministrit të Shëndetësisë Alain Berset, shkalla e lartë e infeksionit në Gjenevë mund të shpjegohet me faktin se është një zonë e populluar e dendur.

“Gjithashtu, ekziston një numër mbi mesatare i vendeve të punës në rajon dhe për këtë arsye nivele të larta të udhëtimit. Kjo çon në një numër më të lartë të kontakteve, të cilat favorizojnë përhapjen e virusit”, tha ai.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI