Lajme

Këshilli Kombëtar kërkon më shumë para për zgjerimin e hekurudhave

Këshilli Kombëtar në Zvicër ka miratuar një rritje të kredive për fazat e zgjerimit të hekurudhave në 2025 dhe 2035 me 350 milionë franga.

Projektligji tashmë është gati për votim përfundimtar. Në votimin e përgjithshëm, Këshilli Kombëtar miratoi të katër rezolutat federale me vetëm një votë kundërshtuese secila. Kështu, Këshilli Kombëtar i është bashkuar Këshillit të Shteteve.

Këshilli Federal i kërkoi Parlamentit 2.6 miliardë franga të tjera nga fondi i infrastrukturës hekurudhore gushtin e kaluar. Rritja ishte e padiskutueshme nga e majta në të djathtë në dhomën e madhe. “FDP është plotësisht prapa investimeve në infrastrukturën hekurudhore zvicerane,” tha Këshilltari Kombëtar i FDP, Andri Silberschmidt.

“Këto janë shumë para, por para që na duhen urgjentisht në mënyrë që të jemi në gjendje të trajtojmë lëvizjen e njerëzve dhe mallrave me hekurudhë,” tha këshilltari kombëtar i PS-së, David Roth.

Kredi për projekte të shumta

Ndër të tjera, një tunel hekurudhor nëntë kilometra i gjatë do të ndërtohet midis Morges (VD) dhe Perroy (VD) në linjën Lozanë – Gjenevë. Sipas planifikimit aktual, vetëm ky projekt do të sjellë kosto shtesë prej rreth 1.3 miliardë frangash. Tuneli është planifikuar të përfundojë deri në vitin 2035 ose 2040 më së voni. Tuneli bazë Lötschberg gjithashtu do të bëhet me dy korsi në të gjithë me një kosto prej 640 milionë frangash. Këshilli i Shteteve e diskutoi këtë çështje në sesionin e dimrit. Nga njëra anë, me kërkesë të Komisionit të tij për Transport dhe Telekomunikacion (KVF-S), ai vendosi të rrisë kredinë në vlerën 250 milionë franga. Fondet do të përdoren, ndër të tjera, për të vazhduar planifikimin për ndarjen në Pratteln (BL), zgjerimin e stacionit të trenit Ebikon (LU) dhe realizimin e Morgartenring në Bazel. Përveç kësaj, projekte shtesë do të fillojnë në Zvicrën perëndimore për 100 milionë franga në mënyrë që të parandalohet përkeqësimi i mëtejshëm i orarit.

Rezistenca ndaj projekteve shtesë në Zvicrën perëndimore

Kjo e fundit shkaktoi diskutime në këshill. Një pakicë e komisionit kundërshtoi rritjen përkatëse të kredisë prej 100 milionë frangash. Këshilli i Shteteve dhe shumica e Komisionit donin të shpenzonin 100 milionë franga në një vend ku nuk kishte projekte të gatshme për zbatim, kritikoi Christian Imark (SVP/SO) në emër të pakicës. “Nuk mund ta blesh gjendjen e pakënaqësisë me 100 milionë franga para taksash pa e ditur se si duhet të shpenzohen këto para”.