Ekonomi

Klima e biznesit në Gjermani është përmirësuar më shumë se sa pritej

Instituti i Kërkimeve "ZEW" me seli në Munih tha se pritjet ekonomike në Gjermani për gjashtë muajt e ardhshëm u rriten në gusht për 11 pikë, në 13.7 pikë

Klima e biznesit në Gjermani është përmirësuar në gusht më shumë se sa pritej fillimisht. Kjo është e qartë nga të dhënat e Institutit “Ifo” të cituar nga “tradingeconomics.com”, përcjell albinfo.ch.

Indeksi i klimës së biznesit në ekonominë më të madhe të Evropës u rrit me 2.1 pikë përqindjeje në krahasim me muajin e pare, 103.8 pikë në gusht, duke e treguar më lart parashikimin konsensual të tregut me 101.9 pikë.

Nënindeksi për matjen e pritjeve të biznesit të ardhshëm u rrit me 3 pikë, në 101.2 pikë. Sa u përket kushteve aktuale të biznesit, përmirësimi vërehet edhe me 1 pikë, në 106.4 pikë.

Të dhënat e fundit konfirmojnë rezultatet e një studimi nga mesi i gushtit, kur u bë e qartë se pikëpamjet e investitorëve gjermanë në gjendjen e ekonomisë më të madhe të Evropës, në muajt e ardhshëm është përmirësuar ndjeshëm në gusht. Kjo ndodhi pasi u arrit marrëveshje paraprake në mes të Donald Trump dhe Jean-Claude Juncker që çoi në dobësimin e shqetësimeve të shkallëzuara të “luftës tregtare”, në pjesën e saj në mbarë botën, ose të paktën që godet Evropën. Hulumtimi u krye nga një Qendër për Studime Ekonomike Europiane me qendër në Munih.

Instituti i Kërkimeve “ZEW” me seli në Munih tha se pritjet ekonomike në Gjermani për gjashtë muajt e ardhshëm u rriten në gusht për 11 pikë, në 13.7 pikë (niveli më i ulët që nga gushti 2012). Pritjet mesatare në tregjet financiare ishin për një përmirësim modest, në 20.7 pikë.

Shumë ekonomistë presin rritjen e ekonomisë gjermane në kulm. Disa ekspertë dhe institute kanë ulur kohët e fundit parashikimet e tyre të rritjes dhe presin një zgjerim ekonomik prej pak më shumë se 2% në Gjermani këtë vit, poshtë 2.2% në vitin 2017. Sektori i ndërtimit vazhdon të merret mirë. Industria solide ka filluar në tremujorin e dytë me rritje të fortë të të ardhurave. Në prill, të ardhurat nga industria e ndërtimit ishin 9.8% më të larta se një vit më parë, sipas Shërbimit Federal të Statistikave.


 Të tjera nga Ekonomi