Lajme

Kompozitori Ardian Halimi fiton bursën “Hanns Eisler 2024”, në Gjermani

Juria e kryesuar nga kompozitori dhe pianisti Steffen Schleiermacher ka zgjedhur atë në mesin e 47 aplikimeve

Kompozitori me prejardhje nga Kosova, Ardian Halimi, merr bursën e 6-të ndërkombëtare Hanns Eisler nga qyteti i Leipzigut, Gjermani, transmeton albinfo.ch. Çmimi do t’i jepet sot, më 11 tetor 2023, në koncertin e serisë Gewandhaus musica nova nga Dr. Skadi Jennicke, kryetar i Bashkisë.

Juria e përbërë nga Stefan Conradi (Edition Peters), Prof. Stefan Fricke (Hessischer Rundfunk), Annette Schlünz (kompozitore) dhe Prof. Ipke Starke (HMT Leipzig), e kryesuar nga kompozitori dhe pianisti Steffen Schleiermacher, ka zgjedhur atë në mesin e 47 aplikimeve, shkruan musik-heute.de.

Ardian Halimi ka bindur jurinë si një kompozitor interesant me një stil individual, një katalog tashmë të gjerë veprash dhe një kronikë të vazhdueshme të performancës. Projekti i tij kompozicional ishte me interes për jurinë dhe është i realizueshëm edhe mbi bazë të formës së përshkruar.

Bursa Ndërkombëtare Hanns Eisler është  pjesë e një programi kompozitor-në-rezidencë që është unike në Evropë: Kompozitori Halimi, i lindur në vitin 1990, merr 5,000 euro për shpenzimet e tij të jetesës dhe mund të banojë në vendlindjen e Hanns Eisler-it (Hofmeisterstrasse 14 në Leipzig), për pesë muaj pa pagesë nga maji i vitit 2024, në mënyrë që t’i përkushtohet projektit të tij të punës, të përshkruar më parë.

Steffen Schleiermacher dhe Ansemble Avantgarde do të shfaqin premierën e veprës së përfunduar në aktivitetin e parë të musica nova të sezonit të ardhshëm, pra në tetor 2024.

Ardian Halimi ka fituar këtë bursë pas kompozitores Karola Obermüller, e cila ishte fituesja e pestë e bursës, përcjell albinfo.ch. Ajo ka kompozuar një “oktet” për klarinetë, fagot, trombon, bateri, harpë, piano, violinë dhe kontrabas gjatë qëndrimit të saj në Leipzig. Në koncertin e sotëm do të jetë premiera e veprës së saj të muzikës së dhomës (kamertale).

Ardian Halimi ka mbaruar degën e kompozimit, në Fakultetin e Arteve të Universitetit të Prishtinës, në klasën e profesorit Mendi Menxhiqi. Nga viti 2013 ai ka vazhduar studimet pasuniversitare dhe krijimtarinë muzikore në Gjermani.