Lajme

Konsumi i duhanit për një vit kushton 5 miliardë CHF në Zvicër

Pirja e duhanit është arsyeja për pothuajse 14% të vdekjeve, sipas një studimi zviceran.

Një studim hulumtues i publikuar të hënën nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Cyrih vlerëson se në vitin 2015 konsumi i duhanit gjeneronte kosto direkte mjekësore prej 3 miliardë CHF (3.03 miliardë dollarë). Kjo mund të ndahet në 1,2 miliard CHF për trajtimin e kancerit, 1 miliard CHF për sëmundjet kardiovaskulare dhe 0,7 miliard CHF për sëmundjet e frymëmarrjes.

Për më tepër, ekonomia zvicerane humb rreth 2 miliardë CHF në vit për shkak të sëmundjes dhe vdekjes së parakohshme midis fuqisë punëtore si rezultat i konsumit të duhanit.

Në vitin 2015, konsumi i duhanit në Zvicër shkaktoi gjithsej 9,535 vdekje, ose 14.1% të të gjitha vdekjeve atë vit. Në krahasim: në të njëjtin vit, 253 njerëz vdiqën në aksidente rrugore dhe 2.500 vdiqën si pasojë e gripit, përcjell albinfo.ch.

Burrat llogariten vetëm nën dy të tretat (64%) të vdekjeve të lidhura me duhanin dhe përgjithësisht shumica e vdekjeve të lidhura me pirjen e duhanit (44%) ishin për shkak të kancerit. Shkaqe të tjera të zakonshme të vdekjes tek duhanpirësit ishin sëmundjet kardiovaskulare, si dhe sëmundjet e mushkërive, me 35% dhe 21% të vdekjeve përkatësisht.

Duhanpirësit e moshës 35 deri në 54 vjeç kishin katërmbëdhjetë herë më të predispozuar të vdisnin nga kanceri në mushkëri sesa joduhanpirësit brenda të njëjtës grupmoshë.

Studimi është bërë nga Shoqata Zvicerane për Parandalimin e Pirjes së Duhanit. Parlamenti zviceran do të diskutojë rregulloret mbi reklamimin e duhanit në seancën e vjeshtës, përcjell albinfo.ch.