Lajme

Kur lejohen policët në Austri të përdorin armët e tyre?

Operacionet e fundit të policisë kanë përfunduar në të shtënat – dhe vdekjen e të dyshuarve. Cilat janë rregullat dhe udhëzimet që duhet të ndjekin policët austriakë?

Policët austriakë, si homologët e tyre në shumë vende, janë të pajisur me armë zjarri si pjesë e detyrave të tyre të zbatimit të ligjit. Megjithatë, përdorimi i këtyre armëve rregullohet rreptësisht me ligj, me udhëzime dhe kufizime të qarta për të garantuar sigurinë dhe përgjegjësinë publike.

Incidentet e fundit kanë sjellë vëmendje të përtërirë ndaj këtyre rregulloreve, duke ndezur debat dhe diskutim rreth asaj se kur dhe si policët autorizohen të përdorin forcën, duke përfshirë përdorimin e armëve të zjarrit, shkruan thelocal.at. Pavarësisht ngjarjeve të fundit – me dy vdekje pasi të dyshuarit u qëlluan nga policia brenda dy javësh, numri i incidenteve të tilla në Austri nuk është i lartë.

Në vitin 2022, armët janë përdorur 654 herë nga policët në 213 incidente të ndryshme. Në shumë incidente policë të ndryshëm përdorën armët e tyre të zjarrit dhe shpesh më shumë se një herë.

Në ato incidente rreth 137 persona mbetën të plagosur lehtë, katër u plagosën rëndë dhe askush nuk u vra, sipas një raporti të Der Standard.

Shifrat e përkohshme për vitin 2023 tregojnë 328 përdorime të armëve në 202 incidente të ndryshme. 65 persona u plagosën lehtë, tre u plagosën rëndë dhe dy persona u qëlluan për vdekje.

Duke parë një periudhë më të gjatë kohore, në 16 vitet e fundit, 18 persona kanë vdekur si pasojë e përdorimit të armëve të zjarrit nga policia, transmeton albinfo.at.

Cilat janë rregullat?

Përdorimi i armëve të shërbimit në Austri rregullohet nga Ligji i Përdorimit të Armëve (Waffengebrauchsgesetz) i vitit 1969, i cili thotë se agjencitë e zbatimit të ligjit si policët federalë dhe ata të policisë bashkiake mund të përdorin armë në rastet e “vetëmbrojtjes”.

Për shembull, për të kapërcyer rezistencën ndaj një akti zyrtar, për të bërë një arrestim ose për të parandaluar arratisjen e një personi të arrestuar. Edhe atëherë, përdorimi i armëve lejohet me ligj vetëm “nëse masat e padëmshme ose më pak të rrezikshme”, duke përfshirë kërcënimin e përdorimit të armëve, ndjekjen e një personi në arrati, përdorimin e forcës fizike ose mjeteve më të lehta si prangat, “duken të papërshtatshme ose është provuar të jenë joefektive”.

Mund të përdoret vetëm arma më pak e rrezikshme nëse disponohen armë të ndryshme – armët e shërbimit përfshijnë gjithashtu gaz lotsjellës ose shkopinj. Qëllimi i përdorimit të armëve kundër njerëzve mund të jetë vetëm që të “bëjë objektivin të paaftë për të sulmuar, rezistuar ose për të ikur”.

Sipas ligjit të përdorimit të armëve, një armë shërbimi lejohet në mbrojtje të një personi për të shtypur një trazirë ose kryengritje, si dhe në disa raste arrestimi ose për të parandaluar një arratisje. Dhe, për të arrestuar ose parandaluar arratisjen e “një personi të çmendur që është përgjithësisht i rrezikshëm për sigurinë e personit ose pronës”.

Në çdo rast, sa herë që policia qëllon me armë, incidentet janë objekt i hetimeve të brendshme nga Zyra e Hetimit dhe Ankesave për Akuzat për Abuzim pranë Byrosë Federale Kundër Korrupsionit (BAK-EBM). Autoriteti do të vendosë nëse rasti ishte një shembull i vetëmbrojtjes dhe nëse përdorimi i një pistolete ishte i justifikuar.