Tematike

Kush mund ta marrë rezidencën e përhershme më shpejt sipas ligjit për punëtorët e kualifikuar në Gjermani?

Ligji i ri i Gjermanisë për punëtorët e kualifikuar përcakton rrugë më të shpejta për të fituar qëndrimin e përhershëm, me disa grupe të ofruara mundësinë pas vetëm dy vjetësh në krahasim me pesë. Ja se si njerëzit mund të vendosen në Gjermani në shumë më pak kohë se zakonisht, sipas thelocal.de.

Për çdo shtetas jo të BE-së në Gjermani, marrja e një leje qëndrimi të përhershme shënon fillimin e një kapitulli të ri të jetës së tyre në Gjermani.

Në vend që të shqetësoheni për rinovimet e vizave, emërimet në zyrën e imigracionit dhe ndryshimet e statusit, qëndrimi i përhershëm nënkupton lirinë për të jetuar dhe punuar në vend për aq kohë sa të doni, përcjell albinfo.ch.

Do të thotë gjithashtu të drejtën për të kërkuar përfitime, për t’u vetëpunësuar dhe për të studiuar në një universitet pa asnjë frikë për humbjen e të drejtave tuaja.

Në raste normale, të huajt kanë të drejtë për qëndrim të përhershëm në Gjermani pasi kanë jetuar në vend për të paktën pesë vjet. Procesi i aplikimit përfshin gjithashtu vërtetimin se ju mund të mbështesni veten financiarisht, të keni të paktën 60 muaj kontribute pensioni dhe të flisni të paktën B1 gjermanisht – ndër të tjera.

Por, për grupe të caktuara të të huajve, gjërat lëvizin shumë më shpejt dhe do të bëhen edhe më të shpejta, sapo të zbatohet ligji i ri i Gjermanisë për punëtorët e kualifikuar.

Kush mund të marrë një qëndrim të përhershëm më të shpejtë në ligjin e ri – dhe kur?

Personat me karton blu dhe ata që kanë një leje pune të kualifikuar në Gjermani së shpejti do të mund të marrin leje qëndrimi të përhershëm brenda 21 muajsh.

Për ata që kanë një leje pune të kualifikuar, kalimi në qëndrim të përhershëm nga statusi i tyre aktual mund të bëhet pas vetëm katër vjetësh. Megjithatë, në mars, pasi të zbatohet faza tjetër e ligjit për punëtorët e kualifikuar, kjo do të reduktohet në vetëm tre.

Ndërkohë, personat me kartë blu të BE-së mund të marrin qëndrim të përhershëm pas 33 muajsh punësimi në Gjermani, me kusht që të kenë A1 gjermanisht.

Kjo është caktuar të shkurtohet në 27 muaj në mars.

Nëse jeni me një kartë blu dhe keni marrë B1 gjermanisht ose më të lartë, qëndrimi i përhershëm është i mundur pas vetëm 21 muajsh punësimi.

Kush tjetër mund të marrë një qëndrim të përhershëm më të shpejtë?

Nëse nuk mbuloheni nga ligji për punëtorët e kualifikuar, ka një sërë mënyrash të tjera që mund të shkurtoni pritjen për qëndrim të përhershëm. Më poshtë janë disa nga grupet më të zakonshme që mund të aplikojnë për një leje vendbanimi në më pak kohë:

Të diplomuar në një universitet gjerman

Nëse keni një diplomë nga një universitet gjerman ose keni përfunduar trajnimin profesional në Gjermani, mund të merrni një qëndrim të përhershëm pas vetëm dy vjetësh duke punuar si profesionist i kualifikuar.

Kjo do të thotë që,nëse përfundoni një program MA dy-vjeçar dhe më pas kaloni direkt në punësim, mund të merrni një leje vendosjeje pas vetëm katër vjetësh.

Njerëzit me një anëtar të familjes gjermane

Nëse keni një të afërm gjerman me të cilin jetoni si pjesë e një njësie familjare, zakonisht mund të merrni qëndrim të përhershëm pas tre vjetësh. Nëse jeni i martuar ose bashkëjetoni me dikë që ka një leje vendosjeje, duhet të keni gjithashtu të drejtën e qëndrimit të përhershëm – edhe nëse martesa ose marrëdhënia prishet.

Njerëz të vetëpunësuar

Nëse drejtoni një biznes të vogël të suksesshëm në Gjermani, qëndrimi i përhershëm është i mundur pas vetëm tre vjetësh.

Sigurisht, përkufizimi i të suksesshmit është subjektiv, por një rregull i mirë i përgjithshëm është se ju jeni në gjendje të mbështesni plotësisht veten dhe të gjithë vartësit tuaj nga fitimet tuaja të pavarura ose të vetëpunësuara.

Nëpunësit civilë dhe publikë

Nëse jeni në një kontratë pune afatgjatë me një punëdhënës të sektorit publik në Gjermani, mund të merrni qëndrim të përhershëm pas vetëm tre vjetësh – dhe gjithashtu nuk do t’ju duhet të provoni kontribute të mjaftueshme pensionale.

Kapja është se disa punë në sektorin publik janë të kufizuara për qytetarët e BE-së, kështu që kjo rrugë mund të mos jetë aq e lehtë sa duket.


 Të tjera nga Tematike