Lajme

Lajmet kryesore nga Zvicra, për të cilat duhet të dini këtë javë

Sulmet kibernetike të Rusisë në faqet e internetit të qeverisë zvicerane dhe shpërthimi vdekjeprurës pranë Cyrihut, janë ndër lajmet zvicerane të raportuara këtë javë. Ju mund të kapni gjithçka në këtë përmbledhje javore.

Qeveria do të duhet të zbatojë masa për të ulur koston e sigurimeve shëndetësore

Pasi votuesit zviceranë refuzuan dy nisma për të ulur çmimin e primeve të detyrueshme të sigurimit shëndetësor më 9 qershor, tani i takon Këshillit Federal dhe kantoneve të ndërhyjnë me kundërpropozimet e tyre.

Këto masa parashikojnë mënyra të ndryshme për të frenuar koston e primeve, duke përfshirë caktimin e një pjese të buxheteve publike për uljen e primeve për familjet me të ardhura të ulëta, si dhe ngritjen e një komisioni për monitorimin e kostove dhe cilësisë së sigurimeve shëndetësore.

Shkollat ​​ndërkombëtare të Zvicrës janë më të shtrenjtat në Evropë

94 shkolla në 10 qytete zvicerane janë të përshtatura posaçërisht për studentët, prindërit e të cilëve janë shtetas të huaj dhe duan që fëmijët e tyre të marrin një arsim ndërkombëtar që njihet jashtë vendit më gjerësisht sesa një shkollë vetëm zvicerane – veçanërisht jashtë BE-së.

Por sipas një sondazhi të ri të kryer nga Baza e të Dhënave Ndërkombëtare të Shkollave, e cila hulumton dhe krahason shkollat ​​në qytete në mbarë botën, kostoja e shkollimit dhe shërbimeve të tjera në këto shkolla (të tilla si aktivitetet jashtëkurrikulare, për shembull), është më e lartë se në institucionet ndërkombëtare në të gjithë Evropën, transmeton albinfo.ch.

Rusia nis sulme kibernetike në faqet e internetit të qeverisë zvicerane

Ashtu si Zvicra po përgatitet të nisë një samit të nivelit të lartë për paqen në Ukrainë, faqet e saj të internetit ishin goditur nga një valë sulmesh kibernetike. Rusia dyshohet të jetë në origjinën e këtyre veprimeve.

Qeveria tha, megjithatë, se këto sulme ishin të pritshme dhe supozohet të jenë në lidhje me samitin. Ato rezultuan në ndërprerje të vogla, por funksionimi i njësive të prekura nuk u ndikua ndjeshëm.

Shpërthim vdekjeprurës në një garazh nëntokësor

Dy persona vdiqën dhe 11 u plagosën, kur fishekzjarrë të fuqishëm shpërthyen në parkingun nëntokësor të një ndërtese apartamentesh.

Ngjarja ka ndodhur në Nussbaumen, në kantonin Aargau. Ndërsa shkaku i shpërthimit dihet, hetuesit po kërkojnë se si ka ndodhur saktësisht ngjarja.

Blerja e pronës mund të bëhet më pak e shtrenjtë

Falë rënies së normave të interesit të hipotekave – kryesisht për shkak të dy uljeve të normës bazë që priten ende nga Banka Kombëtare e Zvicrës (SNB) – hipotekat tani janë dukshëm më të ulëta se sa ishin në këtë kohë në 2023.

Shumë prej tyre tani janë nën 2 për qind dhe pritet të ulen më tej deri në fillim të vitit 2025.

Ky është tashmë rasti në kantonet e Bernës, Solothurn, Aargau, Schaffhausen dhe Thurgau, si dhe në zona të caktuara të Vaud, Fribourg dhe Valais, ku blerja e një shtëpie është gjithashtu më e lirë se marrja me qira.

Ju kanë kapur ende ethet e futbollit?

Nuk është i rrezikshëm për shëndetin tonë, por kura e tij është e drejtpërdrejtë: duhet të shikoni ndeshjet e EURO 2024.

Qoftë brenda apo jashtë, ka shumë mundësi për të brohoritur për “Nati” zviceran, i cili, në varësi të rajonit gjuhësor ku jetoni mund të jetë “Hopp Schwiiz”, “Hop Suisse” ose “Hop Svizzera”. /thelocal.