Lajme

Lidhja e re e trenit ‘Léman Express’ do të lehtësojë problemet e trafikut të Gjenevës

Hapja e lidhjes ‘Léman Express’ është vendosur të jetë rrjeti më i madh ndërkombëtar i trenave ndërkufitar. Me këtë do të zvogëlojë kohën e udhëtimit dhe do të ulë trafikun brenda dhe përreth Gjenevës, transmeton albinfo.ch.

Më 15 dhjetor, pas një dekadë punë në trenin Léman Express që lidh Gjenevën me qytete dhe fshatra përreth, do të jetë e plotë.

Rrjeti është vendosur të marrë dhjetëra mijëra pasagjerë nga rruga dhe do të zvogëlojë ndjeshëm bllokimet e trafikut të Gjenevës.

Sipas SBB, rrjeti do të përfshijë 40 trena të rinj dhe do të transportojë më shumë se 50,000 njerëz në ditë, shkruan gazeta online “The local.ch”.

Kur të hapet më 15 dhjetor, ajo do të përfshijë 45 stacione dhe 230 kilometra rrugëkalim – që shtrihet përtej kufijve të kantonit të Gjenevës në Vaud, si dhe në Francë.

Po ashtu, linja e re, do të ulë trafikun rrugor në Gjenevë me 12 përqind gjatë orëve duke shkuar në punë dhe duke ardhur nga puna.

Pothuajse gjysmë milioni automjete – 446,700 për të qenë të saktë – tejkaluan kufijtë kantonalë të Gjenevës çdo ditë në 2018, siç vlerësohet nga Kantoni i Gjenevës.

Shumica vijnë nga Haute-Savoie në Francën fqinje (241,000), ndërsa 112.700 vijnë nga kantoni i Vaud dhe 92.900 të tjerë vijnë nga Gex-Ain në Francë.

Image result for Hekurudhat zvicerane te trenave

Qendra e rrjetit do të jetë lidhja midis Gjenevës dhe Haute-Savoie, nga e cila nëntë nga dhjetë prej pothuajse 90,000 punonjësve të kufirit bëjnë udhëtimin e tyre të përditshëm me makinë.

Rrjeti gjithashtu pritet të jetë dukshëm më i lirë, me punëtorët duke kursyer kosto për veturë, karburant dhe parkim.

Ndërsa shumica do të jenë udhëtarët e punës, SBB vlerëson se një pjesë e madhe do të jenë gjithashtu studentë dhe krijues të pushimeve.

Siç raportohet në median zvicerane Le Temps, kostoja e një bilete mujore pritet të jetë rreth CHF170 (160 €), por do të ndryshojë në varësi të rrugës specifike.

Punonjësit e spitalit në Gjenevë, për shembull, paguajnë CHF250 në muaj vetëm në parkime dhe tarifa vetëm, që do të thotë se përveç kursimit të kohës, udhëtimi do të jetë potencialisht mijëra franga / euro në vit më të lira.

Nga ana tjetër, Indeksit të Trafikut të Tom Tom, i cili rendit qytetet e botës sipas bllokimeve dhe orëve të humbura në trafik, Gjeneva është më e keqja në vend – rreth 25 vende më keq sesa Cyrihu i vendit të dytë. /Albinfo.ch.