Integrimi

Mbahet në Zvicër debati për parandalimin e radikalizimit

Teatri Kurora, kuadër realizimit projektit për prandalimin e radikalizimit “Me shku Mars”, organizoi një debat 10 maj  Llozanë, ku pranishëm ishin edhe Philippe Gitz, ish-polic  kantonit Vaud, njëherësh mësimëdhënës për drejtat e njeriut, Catarina Pereira, psikologe, presidente e shoqatës së etnopsikiatrisë Gjenevë si dhe Pascal Gemberli, sekretar i shoqatës Unionit Myslimanëve kantonit Vaud – UVAM, shkruan albinfo.ch.
 Para fillimit debatit është shfaqur pjesa teatrale “Me shku Mars”, me skenar Migjen Kajtazit dhe regji Visar Qusaj, e luajtur me shumë mjeshtëri nga aktorët Linda Qusaj dhe Zymer Lutfiu.

Fjala «Radikalizim» shfaqet shpesh, po çfarë i shtynë te rinjtë  tërhiqen nga një ideologji fetare deri atë masë sa sakrifikojnë jetën e tyre dhe tjerëve? Çka kuptojmë me “radikalizim”? A mund ta parandalojmë apo shërohemi nga radikalizimi kuptimin e përgjithshëm fjalës ?
Këto ishin disa nga pikat kyçe debatit zhvilluar mes specialistëve, cilët u munduan t’u përgjigjen këtyre pytjeve në këndvështrim policor, psikologjik dhe fetar.

Edhe pse tematika është shumë e ndjeshme, specialistët ishin gjithë një mendjeje duhet një dialog mes autoriteteve, duke filluar nga shkolla, familja, lagjet dhe mjediset fetare.  

Ramadan Avdiu, konsull i përgjithshëm Konsullatën e Kosovës Gjenevë, i ftuar i nderit i debatit, i dha përgjigje fenomenit tillë, duke precizuar nuk ka asnjë luftëtar Ushtrisë Çlirimatare Kosovës ka marrë pjesë këto luftra. 

Projekti është i mbështetur nga strukturat e konfederatës dhe klubi i UNESCO- Llozanës.