Lajme

Më 1 gusht fillon ndërtimi i tunelit për transportin nëntokësor të mallrave në Zvicër

Projekti, i cili financohet nga investitorë privatë, pritet të kushtojë nga 30 deri në 35 miliardë CHF

Këtë javë, një projekt për ndërtimin e një rrjeti tuneli nëntokësor të mallrave që shtrihet nga Gjeneva në St Gallen, iu dha një datë fillimi më 1 gusht 2022 nga Këshilli Federal, raportoi RTS.

Projekti Cargo sous Terrain (CST) do të lidhë qendrat kryesore të Zvicrës duke filluar nga viti 2031. CST synon të heqë tensionin nga rrjetet rrugore dhe hekurudhore, të zvogëlojë ndikimin mjedisor të transportit dhe të përmirësojë shpërndarjen e mallrave në të gjithë vendin, përcjell albinfo.ch.

Projekti, i cili u lançua në vitin 2013, përfshin një rrjet tunelesh nëntokësore me tre korsi me mjete transporti elektrike të automatizuara dhe pa shofer që udhëtojnë me 30 km në orë, duke funksionuar 24 orë në ditë.

Seksioni i parë 70 km i rrjetit të tunelit që lidh Härkingen-Niederbipp me Cyrihun (i paraqitur me të kuqe) është planifikuar të përfundojë në vitin 2031. Pjesa tjetër e rrjetit, 430 km të tjerë tunele, është planifikuar të përfundojë deri në vitin 2045.

Projekti, i cili financohet nga investitorë privatë, pritet të kushtojë nga 30 deri në 35 miliardë CHF. Investitorët privatë përfshijnë Migros, Coop, Swisscom, Swiss Post, Manor, Helvetia, Zürcher Kantonalbank, Aeroportin e Cyrihut, Swiss Rail Cargo, La Mobilière, Implenia, Groupe Vaudoise Assurances, Panalpina dhe Holcim. Kanë investuar edhe kompani të huaja.

Parlamenti i Zvicrës e miratoi projektin në dhjetor 2021 dhe nuk u zhvillua asnjë referendum kundër tij.