Koronavirusi: çast pas çasti

Me çfarë kufizimesh përballen udhëtarët nga Zvicra?

Nëse udhëtoni me aeroplan, tren ose veturë, kontrolloni kushtet e hyrjes dhe kthimit para se të udhëtoni jashtë vendit

Me kërkesat e karantinës në Zvicër dhe jashtë saj, a është ende e mundur të udhëtosh në vende të huaja?

Përgjigja për këto pyetje është ‘po, por’

Nuk ka kufizime hyrëse për banorët zviceranë në asnjë nga vendet e zonës Shengen për momentin, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Sidoqoftë, mbani në mend se, varësisht nga vendi ku shkoni dhe nga ktheheni, mund të ketë kërkesa karantine.

Për shembull, meqenëse autoritetet zvicerane kanë mandatuar një karantinë 10-ditore për njerëzit që vijnë nga nëntë rajone franceze, ju mund të mendoni dy herë për të shkuar në këto zona tani.

Në fakt, shërbimi ditor i trenave nga dhe Gjeneva dhe Cyrihu në Paris po zvogëlohet që nga 28 shtatori për shkak të kërkesave të karantinës në Zvicër.

Kryeqyteti francez ndodhet në Île-de-France, një nga rajonet në listën e Zvicrës për ‘me rrezik të lartë’, përcjell tutje albinfo.ch.

Sidoqoftë, zona të tjera të Francës, përfshirë rajonet kufitare si Haute-Savoie, Ain dhe Haut-Rhin, janë të sigurta për udhëtime dhe për momentin nuk ka karantinë pas kthimit.

Meqenëse Vjena konsiderohet gjithashtu si një destinacion i rrezikshëm, ju duhet të jeni gati për karantinë kur të ktheheni në Zvicër (megjithëse pjesa tjetër e Austrisë është mirë).

Linjat ajrore SWISS anuluan fluturimet e saj në mëngjes nga Gjeneva në Londër deri në fund të tetorit, pasi Britania e Madhe kërkon që njerëzit nga Zvicra të bëjnë karantinë për 14 ditë pas mbërritjes në vend.

SWISS gjithashtu fluturon (ndonjëherë me partnerët e saj të kodeve të Lufthansas dhe United) në katër qytete të SHBA: New York, Miami, Chicago dhe San Francisco.

Sidoqoftë, pasi shtetasit e huaj nuk mund të hyjnë në SH.B.A. për momentin, vetëm shtetasit amerikanë, banorët e përhershëm dhe personat e tjerë të autorizuar, do të pranohen.

Por edhe nëse arrini të futeni në Shtetet e Bashkuara, do të duhet të bëni karantinë për 10 ditë kur të ktheheni në Zvicër, përcjell tutje albinfo.ch.

Është e pamundur të parashikohet se cilat vende janë të sigurta për udhëtime, pasi ndezjet periodike të COVID-19 në vende dhe rajone të ndryshme i kanë shtyrë autoritetet të marrin masa kufizuese nga një ditë në tjetrën.

Më e mira që mund të bëni është të ndiqni udhëzimet e secilit vend për turistët e huaj, si dhe faqet e trenave dhe linjave ajrore për të parë se cilat shërbime janë pezulluar, për të siguruar që mund të ktheheni në shtëpi.

Gjithashtu, konsultohuni në faqen e Zyrës Federale të Shëndetit Publik për të parë se çfarë kërkesash karantine ekzistojnë, edhe pse edhe ato mund të ndryshojnë shpejt.

Sigurisht që është më e lehtë të udhëtosh tani sesa ishte disa muaj më parë, por asgjë nuk duhet të merret si e mirëqenë, përcjell tutje albinfo.ch.