Lajme

Ndryshojnë tarifat për vinjetën e automjeteve në Austri

Njerëzve që lëvizin nëpër rrugët në Austri u është dashur të blejnë një vinjetë me pagesë që nga viti 1997 – dhe duke filluar nga janari, tarifat për disa prej tyre po ndryshojnë.

Drejtuesit e automjeteve që përdorin sistemin e autostradës së Austrisë u kërkohet të paguajnë për kostot e rrugëve që përdorin drejtpërdrejt. Kjo bëhet përmes një sistemi pagese, të cilin ju vërtetoni se e keni paguar me një vinjetë, shkruan The Local, përcjell albinfo.at

Kush duhet të blejë një vinjetë për autostraden austriak?

Të gjithë drejtuesit e automjetëve. Madje edhe turistë ditorë që mund të kalojnë kufirin dhe të lëvizin në autostradë për disa orë – ose që kalojnë nëpër Austri.

Megjithatë, kjo tarifë vlen vetëm për vozitjen në autostraden austriake. Dikush që udhëton për në Austri në një rrugë lokale, për shembull, ndonjë nga fshatrat e shumtë që shtrihen në kufirin gjermano-austriak, nuk do të kishte nevojë të blinte një skicë nëse nuk udhëton nëpër autostradë transmeton albinfo.at.

Ka edhe disa rrugë të shkurtra që përjashtohen nga kërkesa, pasi ato tashmë kanë tarifat e tyre të pagueshme. Këto përfshijnë A1 Westautobahn midis kryqëzimit Salzburg Nord dhe kufirit gjerman, A12 midis kryqëzimit Kufstein-Süd dhe kufirit gjerman, A14 midis kryqëzimit Hohenems dhe kufirit gjerman, dhe në fund A26 Linzer Autobahn.

Sa kushton një vinjetë dhe si ndryshojnë këto kosto?

Me një kosto prej 96,40 € në vit, 29 € për dy muaj ose 9,90 € për 10 ditë – mund të merrni një skicë për të vozitur nëpër autostadët austriake me makinën tuaj.

Nëse ju vozitni një motoçikletë, pagesa është më e lirë. Ju do të paguani: 38,20 € për një vit, 14,50 € për dy muaj ose 5,80 € për dhjetë ditë.

Është e rëndësishme të theksohet se këto blihen me automjet, jo nga personi. Pra, dikush që ka më shumë se një automjet që drejton në autostradë, do t’i duhet të blejë vinjeta të shumta.

Megjithatë, struktura e tarifave është vendosur të ndryshojë në fillim të vitit 2024 dhe do të prekë kryesisht turistët ditorë ose vizitorë të tjerë afatshkurtër në Austri.

Duke filluar nga janari, do të prezantohet një vinjetë e re njëditore – me një kosto prej 8,60 € për makinë.

Çmimi i një vinjete vjetore do të mbetet i njëjtë dhe një dymujore do të ulet me 10 cent në 28,90 €. Ndërkohë një vinjetë 10-ditore do të rritet në 11,50 €, përcjell albinfo.at.

Si mund të blej një vinjetë?

Austria përdor një rregull “ngjit ose kliko” kur bëhet fjalë për vinjetat.

Zakonisht thjesht mund të blini një skicë nga një numër vendesh të ndryshme që i shesin, si stacionet e benzinës ose disa zyra informacioni turistik dhe më pas ta shfaqni atë në dritaren e makinës suaj.

Mund ta blini gjithashtu në mënyrë dixhitale në internet ose përmes aplikacionit Unterwegs.

Po sikur të më kapnin duke vozitur në autostradë pa vinjetë?

Kamerat e kontrollit janë vendosur në gjithë Austrinë për të monitoruar pajtueshmërinë. Nëse jeni kapur, prisni të paguani një gjobë 120 € për makinë dhe një gjobë 65 € për një motoçikletë.

Ngacmimi i një skicë ose falsifikimi vjen me një gjobë më të madhe që thjesht nuk kalon. Ju mund të prisni të paguani 240 € për makinë ose 130 € për ta bërë këtë, përcjell albinfo.at.