Kosova

Në cilat vendpushime skish në Zvicër mund të arrini me tren?

Nëse jetoni në Zvicër, e dini se sistemi i transportit publik i dendur dhe efikas i vendit mund t’ju çojë pothuajse kudo – duke përfshirë edhe malet. Ja çfarë duhet të dini për të udhëtuar me tren për të skijuar këtë dimër, përcjell albinfo.ch.

Sezoni i skive është në ecje të plotë, që do të thotë se ngasja në vendpushimet e skive mund të përfshijë bllokime trafiku.

Mund të nënkuptojë gjithashtu kushte rrugore me akull, borë dhe potencialisht të rrezikshme.

Nëse preferoni të mos merreni me telashet e vozitjes dhe jeni duke kërkuar për një mënyrë më të qëndrueshme për të lëvizur – por ende dëshironi të goditni shpatet – hekurudhat kombëtare zvicerane (SBB) po drejtojnë trena të drejtpërdrejtë nga qytetet e mëdha në një numër vendpushimet.

Këta janë trenat e rinj që janë vënë në shërbim për sezonin aktual të dimrit:

Nga 13 janari deri më 3 mars 2024, dy trena të drejtpërdrejtë do të lidhin stacionin qendror të Cyrihut në mëngjes (nisjet në 8:27 dhe 9:40) me Einsiedeln (mbërritja në 9:19 dhe 10:24), me një kthim pasdite (nisja në 15:32 dhe 16:38).

Një tren i ri i drejtpërdrejtë shkon të shtunave nga stacioni qendror i Cyrihut (nisja në 7:38 të mëngjesit) – me ndalesa në Lenzburg, Thun, Spiez, Frutigen dhe Visp – për në Brig (mbërritja në 9:38 të mëngjesit). Shërbimi filloi në dhjetor 2023.

Të dielave, treni ecën në drejtim të kundërt, duke u nisur nga Brig në orën 16:18 dhe duke mbërritur në stacionin qendror të Cyrihut në orën 18:32.

Treni i çon skiatorët në vendpushimet në Bernese Oberland (me një ndryshim në Spiez ose Frutigen), si dhe në zonat e skive Valais që nisen nga Visp ose Brig.

Treni gjithashtu shkon pa ndalesë për në Bernë.

Trenat që kanë qenë në qarkullim në vitet e mëparshme kanë rifilluar shërbimin e tyre për këtë sezon.

Siç ka ndodhur që nga viti 2021, VosAlpes Express po vazhdon të funksionojë gjatë fundjavave dhe festave publike nga 16 dhjetori 2023 deri më 14 prill 2024 (përveç 16 dhe 17 mars 2024) midis Friburgut dhe vendpushimit Valais të Le Châble.

Ky tren niset nga Friburgu në 7:22 të mëngjesit. dhe mbërrin në Le Châble në orën 9:15.

Trenat lidhës gjithashtu nisen nga Bex në zonën e skive Villars-Bretaye (VD) dhe nga Aigle në Champéry, drejt Portes du Soleil në Valais.

Për kthimin, Verbier Express niset nga Le Châble në orën 17:27. Mund të ndërroni trenat në Bex, të merrni VosAlpes Express dhe të mbërrini në Friburg në orën 19:37.

Ky tren është i përsosur për turistët që fluturojnë në aeroportin e Gjenevës.

Ai funksionon gjatë fundjavave dhe festave publike nga 16 dhjetori 2023 deri më 14 prill 2024 (përveç 16 dhe 17 mars 2024) midis Aeroportit të Gjenevës dhe Le Châble në Valais.

Treni largohet nga aeroporti në 7:18 të mëngjesit dhe stacioni qendror i Gjenevës në 7:29 të mëngjesit, duke mbërritur në Le Châble në 9:39 të mëngjesit.

Në drejtim të kundërt niset nga Le Châble në orën 17:27, mbërrin në Gjenevë në orën 19:40 dhe në Aeroportin e Gjenevës në orën 19:47.

Trenat direkt nga Gjeneva në Chur (Graubènden)

Dy trena të drejtpërdrejtë lidhin Gjenevën me Churin përmes Cyrihut në fundjavë, siç kanë bërë që nga viti 2022.

Në momentin e prezantimit të orarit të udhëtimit 2024 më 10 dhjetor, dy trena të tjerë direkt u vunë në shërbim në këtë linjë për të përmbushur kërkesën e lartë.

Tani katër trena të drejtpërdrejtë lëvizin në çdo drejtim gjatë fundjavës.

Chur është pika fillestare për të vazhduar në zonat e famshme të skive të Arosa Lenzerheide, Flims-Laax dhe Davos Klosters, ndër të tjera.

A ka ndonjë ofertë speciale për biletat?

Gjatë sezonit 2023/2024, më shumë se 25 zona skijimi u ofrojnë skiatorëve që përdorin transportin publik deri në 30 për qind zbritje në kalimet një ose shumë ditore.

Përveç kësaj, njerëzit që blejnë një leje skijimi Snow’n’Rail gjithashtu përfitojnë nga një ulje deri në 30 për qind.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme: a mund t’i merrni skitë me vete në tren.