Lajme

Nga 10 tetori, vaksinat në Zvicër do të jenë falas

Kostot do të mbulohen nga qeveria federale

Nga 10 tetori 2022, vaksinat përforcuese kundër virusit SARS-CoV-2 do të jenë në dispozicion pa pagesë në të gjithë Zvicrën. Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) po rekomandon që të gjithë 16 vjeç e lart të marrin një vaksinë përforcuese, përcjell albinfo.ch.

Qëllimi kryesor i programit të vaksinimit është të zvogëlojë ngarkesën në spitale gjatë sezonit të gripit të vjeshtës, me fokus në mbrojtjen e atyre me rrezik veçanërisht të lartë nga sëmundja dhe profesionistëve shëndetësorë në kontakt të ngushtë me njerëzit e cenueshëm.

Kostot e përforcuesit do të mbulohen nga qeveria federale, përcjell tutje albinfo.ch.

Sipas BAG, si numri i rasteve të raportuara të infeksioneve SARS-CoV-2 ashtu edhe përqindja e testeve pozitive janë aktualisht në rritje të konsiderueshme. Rritja e shkallës së infeksionit është vërejtur edhe nga monitorimi kombëtar i ujërave të zeza, ku ngarkesa virale e matur në ujërat e zeza po rritet.

Megjithëse numri i shtretërve të kujdesit intensiv të zënë nga pacientët me COVID-19 dhe vdekjet e raportuara mbetet në një nivel shumë të ulët, duhet të pritet një rritje e mëtejshme e infeksioneve, tha FOPH.

Një përforcues i mëtejshëm mund të kontribuojë në uljen e numrit të rasteve të rënda dhe në këtë mënyrë në parandalimin e shtrirjes së tepërt të sistemit shëndetësor në vjeshtë dhe dimër, tha ai.

Rekomandimi i vaksinimit u drejtohet veçanërisht njerëzve vulnerabël, ku përfshihen ata mbi 65 vjeç dhe ata me një rrezik të shtuar për shëndetin individual, për shembull për shkak të një sëmundjeje ose shtatzënie ekzistuese. Përveç kësaj, ata pa faktorë rreziku, të cilët punojnë në kujdesin akut dhe afatgjatë ose kujdesen për personat veçanërisht të cenueshëm profesionalisht ose privatisht, këshillohen të vaksinohen. Një përforcues u ofron këtyre individëve një mbrojtje të caktuar kundër infeksionit të shoqëruar me sëmundje dhe gjithashtu mund të reduktojë mungesat nga puna në një masë të caktuar, tha BAG, përcjell albinfo.ch.

Po ofrohen tre vaksina. Vaksinat origjinale të mRNA Pfizer/BioNTech dhe Moderna së bashku me një vaksinë të re Moderna e cila përmban 50% të origjinalit dhe 50% të një formulimi të ri që synon variantin Omicron (BA.1).

Claire-Anne Siegrist, drejtuese e vaksinave në spitalin HUG të Gjenevës, i tha RTS se nuk ka një shkallë të synuar të vaksinimit këtë herë. Siegrist tha se njerëzit e moshuar ose të pambrojtur që vuajnë nga sëmundjet nuk duhet të presin për të rritur imunitetin e tyre. Për të rinjtë me shëndet të mirë është ndryshe. Situata është krejtësisht e ndryshme nga viti i kaluar sepse 97% e popullsisë ka një imunitet bazë, tha Siegrist.

Një konsideratë tjetër është udhëtimi. Disa vende, si SHBA, ende kërkojnë që vizitorët të jenë të përditësuar për vaksinat kundër Covid-19.