Lajme

Nga diaspora rikthehet në vendlindje për ta punuar tokën

Lulzim Kurti është një emigrant që vendosi 6 vjet më parë të kthehej në atdhe për të investuar paratë e tij në bujqësi, përcjell albinfo.ch.

Storja e tij tregon se si fillim ai ngriti 2 dynym sera me perime të ndryshme, por ishte vetë tregu ai që i diktoi kulturën bujqësore që i sjell me tepër fitime.

Ai thotë se ka punuar për 15 vjet në Greqi dhe se është gjynah që të lësh tokën pa punuar në Shqipëri dhe të shkosh jashtë shtetit.

“Ia vlen të merresh me bujqësi. Është gjynah ta lësh tokën pa punuar e të shkosh jashtë shtetit. Në Greqi kam punuar 15 vjet me 25 euro ditën, atje do të paguash qiranë, ujë, drita dhe, në fund ngel pa asgjë”, është shprehur Lulzimi në një intervistë për Top Channel.

“I kam rezistuar tregut, pasi mundohem të nxjerr një produkt të pastër. Për të luftuar fluturën e bardhë përdor këto shirita që më ulin numrin e spërkatjeve, ndërs për pjalmimin e domates dikur përdorej hormone për lidhjet e kokrrës, kurse tani përdor vetëm bletë të cilat gjithashtu me shtojnë rendimentin. Dhe bima del fantastike”.

Pas suksesit në sera, ish-emigranti tre vjet më parë zgjeroi fermën e tij, duke mbjellë pemë drufrutore.

Lulzimi thotë se oreksi vjen duke ngrënë, pas perimeve dhe frutave, radhën e ka ngritja e një kapanoni shpendësh, ku do të rriten zogj të freskët.