Lajme

Nga New York në Londër, për vetëm 3 orë  

Firma amerikane blen 20 avionë supersonikë

American Airlines ka rënë dakord të blejë deri në 20 avionë supersonikë dhe të vendosë një depozitë të pakthyeshme për avionët që janë ende në tabelën e tërheqjes dhe vite larg fluturimit të parë. Por, as firma amerikane dhe as prodhuesi Boom Supersonic nuk japin detaje financiare rreth kontratës.

American Airlines bëhet klienti i dytë amerikan për Boom pas një njoftimi të ngjashëm vitin e kaluar nga United Airlines për 15 avionë, të quajtur Overture.

Kanë kaluar gati 20 vjet që nga fluturimi i fundit supersonik i pasagjerëve nga Concorde, avion britaniko-francez që dështoi për shkak të kostos së lartë të fluturimeve. Blake Scholl këmbëngul se avioni i kompanisë së tij do të jetë i ndryshëm kur të debutojë në vitin 2029.

Biletat pritet të kushtojnë rreth 4,000 deri në 5,000 dollarë, për të fluturuar nga Nju-Jorku në Londër në rreth tre orë e gjysmë. Një përgjysmim i kohës aktuale rreth 7 orë nëse bëhet me linjë direkte.

“Ka dhjetëra miliona pasagjerë çdo vit që fluturojnë në klasën e biznesit në rrugët ku Overture do të japë një shpejtësi të madhe”, tha Scholl në një intervistë, “dhe linjat ajrore do të jenë në gjendje ta bëjnë këtë me fitim”, është shprehur CEO i “Boom Supersonic” për AP, transmeton Albinfo.ch.

Skeptikët kanë vënë në pikëpyetje orarin ambicioz të Boom-it, veçanërisht në dritën e shumë viteve që i janë dashur Boeing-ut, një prodhuesi i njohur, për të marrë aeroplanë apo edhe rinovim të avionëve të miratuar nga Administrata Federale e Aviacionit.

Boom thotë se avioni do të fluturojë tërësisht me karburant të qëndrueshëm të aviacionit, shpesh i bërë nga materiali bimor, i cili aktualisht është i pamjaftueshëm dhe shumë i shtrenjtë. Programi Overture do të kushtojë midis 6 dhe 8 miliardë dollarë.

Vetë avioni supersonik mbart një çmim prej 200 milionë dollarësh, megjithëse prodhues të tjerë rregullisht u japin linjave ajrore zbritje të mëdha.

Muajin e kaluar, Boom njoftoi ndryshime në dizajnin e avionit për ta bërë atë më të thjeshtë dhe më pak të kushtueshëm për t’u ndërtuar dhe mirëmbajtur. Ndryshimi më i habitshëm ishte kalimi nga tre motorë, duke përfshirë një lloj tjetër në bisht, në katër motorë identikë nën krahët në formë delta.