Lajme

Ngjashëm si Kosova: Politikanët zviceranë bëjnë thirrje për zëvendësimin e festave publike

Ndryshe nga shumë vende të tjera, festat publike që bien në fundjavë zhduken plotësisht. Me vitin 2022 veçanërisht, disa në Zvicër po kërkojnë një ndryshim të stilit të Mbretërisë së Bashkuar, por edhe Kosovës

Këtë fundjavë, 1 maj – festimi global i punëtorëve që fitojnë të drejta të vlefshme dhe ndonjëherë jetëshpëtuese – bie të dielën, që do të thotë se punëtorët e Zvicrës nuk do të marrin një ditë festë.

Në fakt, viti 2022 nuk është një vit i mrekullueshëm për festat publike. Dita e Vitit të Ri tashmë ishte e humbur për një fundjavë këtë vit, ndërsa dita e Krishtlindjeve do të bjerë gjithashtu të dielën, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

11 kantone zvicerane kanë pushime më 1 maj, megjithëse asnjë nga këto nuk do të bartet në një ditë pune në 2022.

Cilat kantone zvicerane kanë festë publike më 1 maj?

Disa përfaqësues të sindikatave si dhe politikanë zviceranë kanë bërë thirrje për një ndryshim të rregullave.

Në total, 85 vende nga e gjithë bota ofrojnë një ditë kompensimi nëse një ditë pushimi bie në fundjavë, duke përfshirë Belgjikën, Luksemburgun, Anglinë, Irlandën, Spanjën, Australinë dhe Tajlandën, si dhe Kosova.

Sindikatat e Zvicrës kanë bërë thirrje që pushimet në fundjavë të barten, përcjell tutje albinfo.ch.

Luca Cirigliano nga Konfederata Zvicerane e Sindikatave i tha 20 Minutes një ndryshim i tillë duhet të jetë një prioritet.

“Ne kërkojmë që festat publike që bien të shtunën ose të dielën jopune duhet të aprovohen,” tha të martën nënkryetarja e Unionit Syna, Mandy Zeckra.

Zeckra tha se të gjithë punonjësit e Sindikatës marrin një ditë pushimi në vend të pushimeve kur një festë bie në fundjavë.

Sibel Arslan (Të Gjelbrit), një anëtare e Këshillit Kombëtar, tha se ekonomia nuk mund të funksionojë pa punëtorë. Ajo tha për gazetën zvicerane 20 Minutes se Dita e Punës duhet të jetë një festë mbarëkombëtare dhe se Zvicra “po i hidhte punonjësit verbërisht në një rrotë lloj brejtësi”.

Një tjetër politikane e Gjelbër, Katharina Prelicz-Huber, tha për 20 Minutes se e mbështeti masën.

Arslan i kërkoi zyrtarisht Këshillit Federal qeverisës të Zvicrës në mars të vitit 2021 që të barten festat publike që bien në fundjavë, por u refuzua.

Pastaj presidenti Guy Parmelin e kundërshtoi qasjen e saj, duke thënë se Këshilli Federal nuk ishte i hapur për ndryshimin e ligjit. Përpjekjet kanë parë gjithashtu rezistencë nga Partia Popullore Zvicerane e krahut të djathtë. Këshilltarja e SVP Barbara Steinemann tha se “ka njerëz që gjithmonë kërkojnë një arsye për të mos punuar”. Elisabeth Schneider-Schneiter nga Die Mitte tha për 20 Minutes “ne kemi probleme të tjera tani”, ndërsa kolegu i partisë Leo Müller ishte kundër idesë së zëvendësimit të pushimeve plotësisht.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI