Lajme

Një burrë u dënua me 2600 franga, pasi ofendoi mësuesen

Një burrë 45-vjeçar nuk e fshehu se çfarë mendon për mësuesen e djalit të tij. Në gjithsej katër mesazhe SMS shkurtin e kaluar, ai e quajti gruan një “lopë budallaqe”. Në WhatsApp, për shembull, i shkruante asaj: “Lopë budallaqe! Bravo!!! Vazhdo të ngasësh kështu, lopë budallaqe! E shkëlqyeshme!!!” Ai e ofendoi atë tri herë në gjermanisht dhe një herë në serbo-kroatisht.

Mësuesja nuk e toleroi abuzimin verbal dhe e denoncoi të atin pa e zgjatur. Dhe rezultati ishte i suksesshëm, prokuroria publike e Bern-Mittelland e dënoi atë me një gjobë të pakushtëzuar prej 2000 frangash për fyerje të përsëritura, siç mund të shihet nga urdhri i penalltisë. Përveç kësaj, ka kosto ligjore prej 650 frangash.

Një laik mund të mendojë, 2000 franga është një shumë e rëndë për një fyerje relativisht të padëmshme. Duhet të dini se gjoba përbëhet nga numri i tarifave ditore dhe shuma e tarifës ditore. Numri përcaktohet nga faji, domethënë nga ashpërsia e shkeljes. Shuma përcaktohet nga të ardhurat dhe pasuritë e shkelësit. Një tarifë ditore është zakonisht midis 30 dhe 3000 franga. Maksimumi i mundshëm është 180 tarifa ditore, ose 90 tarifa ditore për një fyerje.

Në rastin konkret, i akuzuari u dënua me 20 tarifa ditore nga 100 franga secili. Sipas avokatit Simon Bigler, fakti që numri nuk është më i ulët, ka të ngjarë për faktin se paditësi privat është fyer vazhdimisht.

Nga ana tjetër, babai tashmë kishte precedentë penalë: shtatorin e kaluar u dënua me 4000 franga gjobë me kusht (urdhri penal nuk thotë pse). Dënimet e mëparshme, veçanërisht nëse janë kryer jo shumë kohë më parë, mund të rezultojnë në një dënim të ri më të rëndë, thotë Bigler. Në përputhje me moton: Nëse nuk mësoni nga gabimet tuaja, patjetër do të merrni një shuplakë në dore.

Megjithatë, në fund të fundit, fyesi mund të ishte goditur shumë më rëndë. Prokuroria publike ka vendosur që nga shtatori të mos e revokojë gjobën me kusht apo ta shndërrojë atë në gjobë të pakushtëzuar. Përndryshe, “lopa budallaqe” do t’i kishte kushtuar burrit mbi 6000 franga.

Një burrë nga kantoni i St. Gallenit iu desh të paguante pothuajse kaq shumë në prill 2022 pasi e quajti fqinjin e tij një “lopë budallaqe”. Ai gjithashtu kishte një precedentë të mëparshëm penalë, prandaj fyerja i kushtoi atij 5850 franga./20minuten