Tematike

Operacioni kundër mafisë serbe, më i madhi i zhvilluar ndonjëherë, në Austri

Zyra Federale e Policisë Kriminale ka hetuar kundër gjithsej 10,000 personave që besohet se u përkasin organizatave mafioze në Serbi dhe Mal të Zi

Mediet austriake raportojnë sot për një operacion të madh policor dhe hetues, të drejtuar kundër organizatave mafioze serbe dhe malazeze në Austri.

Pothuajse dy vjet më parë pati  filluar “kompleksi më i madh i hetimeve kriminale” që është zhvilluar  ndonjëherë në Austri: “Operacioni Akil” („Operation Achilles”), transmeton albinfo.at. Zyra Federale e Policisë Kriminale ka filluar hetimet kundër gjithsej 10,000 personave që thuhet se u përkasin organizatave mafioze në Serbi dhe Mal të Zi.

Në bashkëpunim me FBI-në e SHBA-së, u deshifruan bisedat nëpërmjet celularëve kripto, shkruan orf.at. Ato merreshin, ndër të tjera, me trafikun e drogës, torturën dhe vrasjet me porosi.

Në një intervistë me radion Ö1, Daniel Lichtenegger, hetues kryesor i drogës në Zyrën Federale të Policisë Kriminale, u shpreh kështu: “Po flasim për kocka të thyera, tortura, abuzime, vrasje, ekzekutime de facto duke përfshirë heqjen e gjymtyrëve të ndryshme dhe më pas ekspozimin e tyre. Dhe, kjo ndodh në mes të Evropës. Mandej, nuk dua të përjashtoj që ka ndodhur edhe në Vjenë”.

Në Austri, në lidhje me operacionin kanë punuar rreth 15 hetues nga Zyra Federale e Policisë Kriminale dhe dhjetëra të tjerë, në Zyrat e Policisë Kriminale Shtetërore, përcjell albinfo.at. Ata kanë vlerësuar bisedat, fotot dhe videot nga më shumë se 10,000 njerëz dhe rreth 50 sindikata kriminale të lidhura me Austrinë. Fokusi është te klanet serbe dhe malazeze.

Lichtenegger e përshkruan Austrinë si një vendstrehim dhe një vend negocimi për këto klane. Torturat dhe vrasjet kryesisht në Ballkan janë pjesë e luftërave të bandave dhe veprimeve ndëshkuese. Numri tre i supozuar i klanit Kavac, një 34-vjeçar me nofkën “Dexter”, konsiderohet veçanërisht brutal.

Ky është një anëtar drejtues i një prej karteleve ballkanike dhe gjithashtu “guvernator” në Vjenë. “Në thelb, ai akuzohet për tetë urdhra vrasjesh”, thotë Lichtenegger. “Dexter” ishte një nga 81 të arrestuarit në Austri në qershortë vitit  2021 si pjesë e një operacioni tjetër policor ndërkombëtar. Dënimi i parë ndaj tij ishte njëmbëdhjetë vjet burg.

“Sasia e madhe e të dhënave, është bekim dhe njëherësh mallkim. Mallkim, sepse nevojiten resurset. Kjo do të thotë se na duhen edhe dhjetë vite të tjera. Ky është thjesht kompleksi më i madh i hetimeve penale në Austri që është zhvilluar ndonjëherë”, tha Lichtenegger, përcjell albinfo.ch. Në përgjithësi, janë shqiptuar dënime me burg në total mbi 200 vjet, si rezultat i “Operacionit Akil”.