Lajme

Zvicër: Bie sërish numri i pagesave me para në dorë

Në vitin 2023, kartat e debitit ishin edhe një herë mënyra më e rëndësishme e pagesës në Zvicër, përpara parave të gatshme. Në vendin e tretë janë pajisjet digjitale si celularët, tabletët dhe orët inteligjente. Në vitin 2022, paratë e gatshme e kishin zhvendosur kartën e debitit nga vendi i parë pas dy vitesh, transmeton albinfo.ch.

Prandaj, numri i pagesave me para në dorë ra për herë të parë që nga pandemia Covid-19 në vitin 2020, sipas Monitorit të dhjetë Zviceran të Pagesave të publikuar të enjten nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara të Cyrihut (ZHAW) dhe Universiteti i St. Gallen.

Pagesat në cash ranë me 3.2 pikë përqindje dhe gjithsesi përbëjnë një të katërtën e transaksioneve. Pagesat nëpërmjet pajisjeve ndoqën shumë afër cash-in me 23.3%. Kartat e debitit vazhduan të kryesojnë me 29.3% në vitin 2023 – pas 29% të shitjeve në vitin e kaluar, shkruan swissinfo.

Kartat e debitit ishin përpara si për sa i përket pagesave në vend (41.2%) ashtu edhe për numrin e transaksioneve (37%). Kartat e kreditit pasuan me 29.1% të pagesave në vend, i ashtuquajturi biznes ballë për ballë dhe u rendit në vendin e tretë për sa i përket transaksioneve.

Kjo përfshin transaksionet me kuletat elektronike si Apple Pay ose Samsung Pay, ku përdoret një kartë debiti ose krediti. Një në tre pagesa me kartë krediti dhe 13% e pagesave me kartë debiti bëhen tani në pajisje celulare.

Me 29.2% (ulje 2.9 për qind), paratë e gatshme ishin mënyra e dytë më e zakonshme për të paguar personalisht.Rreth 84% e të anketuarve për Monitor e vlerësuan qasjen në para të gatshme si të mirë. Megjithatë, 46% vunë re një përkeqësim në vitet e fundit, sipas autorëve të Monitor.

Kur ishte fjala për heqjen e parave të gatshme, përqindja e të anketuarve të pavendosur ra ndjeshëm. Rreth 44.3% ishin qartësisht kundër heqjes së parave të gatshme, ku përqindja ishte më e lartë tek të moshuarit. Refuzimi gjithashtu u rrit ndjeshëm tek të rinjtë, pasi rreth 61% ishin në favor të vendosjes së një detyrimi për të pranuar para të gatshme. Një kampion përfaqësues prej 1700 personash u anketua për Monitor.