Lajme

Pandemia ka bërë që martesa dhe lindjet e foshnjave të rriten në Gjermani

Lindjet e bebëve dhe martesat janë shtuar gjatë pandemisë

Pandemia ka bërë që martesat dhe fëmijët të jenë të popullarizuar përsëri në Gjermani, thonë ekspertët, transmeton albinfo.ch.

Gjermania e njohur për nivelin e ulët të lindjeve dhe numrin e lartë të beqarëve, Gjermania tani mund të kalojë një rikthim në vlerat tradicionale, thotë futurologu Horst W. Opaschowski.

“Nuk mund të flitet më për një rënie në familje si një mënyrë jetese në kohën e kurorës”, i tha Opaschowski DPA.

Ka shenja të një përmbysje të trendit, pretendon ai.

Sipas sondazheve, përqindja e të anketuarve që dëshironin “martesë me një certifikatë martese dhe fëmijë” ka rënë nga viti në vit që nga viti 2013, nga 75 për qind në 63 për qind në fillim të vitit 2019. Por dhe në mars 2020, në kundërshtim me pritjet, ajo u rrit pak në 64 për qind, transmeton tutje albinfo.ch.

Sipas Opaschowski, 18 milionë njerëz në Gjermani jetojnë në familje me një person, duan apo nuk duan. Në vitin 1991 ishin vetëm dymbëdhjetë milionë. Në kohë krizash, beqarët ndihen të vetëm në katër muret e tyre.

E ashtuquajtura distancë shoqërore në publik forcon këtë ndjenjë. Nga ana tjetër, jeta familjare ofron jo vetëm një mori marrëdhëniesh, por edhe mbështetje të ndërsjellë.

Në vitin e krizës 2020, shumica e gjermanëve favorizojnë martesën sesa një partneritet civil. 69 për qind e grave dhe 65 për qind e burrave të anketuar shprehën këtë preferencë. Midis gjermanëve perëndimorë, 68 për qind ishin më shumë në favor të martesës krahasuar me 61 për qind të gjermanëve lindorë.

Mbështetja më e fortë për “Bund fürs Leben” u gjet në mesin e brezit të 40 deri 64-vjeçarëve, me 72 për qind të favorizimit.

Një certifikatë martese nuk perceptohet më si një xhaketë e ngushtë, përfundon Opaschowski. Po bëhet një rimendim. /Albinfo.ch