Lajme

Pasaporta zvicerane tërheq më shumë rusë se italianë

Jo të gjithë duan të bëhen zviceranë. Banorët nga larg e shohin atë më tërheqës se evropianët, ndërsa mosha dhe lidhja me vendin e lindjes së një personi gjithashtu luajnë rol.

Rusët rezidentë janë kampionët e natyralizimit, ndërsa austriakët që jetojnë në Zvicër nuk shqetësohen të bëjnë kërkesë për këtë, sipas një studimi të fundit. Për herë të parë, Komisioni Federal për lidhjen e Migracionit të Jashtëm (FCM) dhe Universiteti i Gjenevës kanë publikuar shifra të hollësishme mbi lidhjen me natyralizimin e jashtëm. Të dhënat tregojnë ndryshime në procedurat në nivelin lokal, por gjithashtu japin informacione për kombësitë e atyre që marrin shtetësi zvicerane.

Pak më shumë se 10% e rusëve që jetojnë në Zvicër u natyralizuan ndërmjet 2011 dhe 2017. Rusët janë një popullsi relativisht e lëvizshme, por ata që vijnë për të jetuar në Zvicër duan të qëndrojnë për një kohë të gjatë, thotë bashkautori i raportit, Profesor Philippe Wannerat, në Institutin e UNIGE të Demografisë dhe socio-ekonomisë.

“Njerëzit të cilët fillojnë këtë proces synojnë të vendosen këtu për një afat të gjatë dhe të marrin pjesë në jetën politike”, shpjegon ai, duke shtuar se një pasaportë zvicerane e bën lëvizjen më të lehtë sesa një ruse. Wannerat përmend gjithashtu një faktor tjetër: “Për njerëzit që jetojnë në regjime më pak demokratike, mundësia e pjesëmarrjes në zgjedhje dhe votim është veçanërisht tërheqëse”, thotë ai, përcjell albinfo.ch.