Lajme

Për çfarë mund të gjobiteni në Zvicër nëse nuk respektoni rregullat e përditshme?

Nëse jeni i sapoardhur në Zvicër, apo edhe nëse jetoni këtu për një kohë, por nuk jeni të njohur me ligjet vendore, këto janë rregullat që duhet të ndiqni për të mos u goditur me gjobë. Zvicra ka rregulla dhe rregullore të shumta në fuqi për një sërë shkeljesh.

Lajmi i mirë (nëse mund ta quash kështu) është se mund të gjobitesh vetëm për mosrespektimin e ligjeve zyrtare. Nëse thyeni një nga shumë rregullat e pashkruara, mund të merrni shikime dhe komente armiqësore, por jo pasoja ligjore, transmeton albinfo.ch.

Disa nga shkeljet janë të dukshme – të mos tejkaloni shpejtësinë ose të jesh i dehur gjatë vozitjes; mos shkaktimi i shqetësimit në publik; dhe mos nxitja apo pjesëmarrja në aktivitete kriminale, ndër shkeljet e tjera – gjithçka që nuk duhet të bëni askund, jo vetëm në Zvicër.

Të tjerat, nga ana tjetër, si ato të përmendura më poshtë, janë më të lidhura me rregulloret e vetë Zvicrës dhe shpesh çuditërisht unike.

Këto janë disa nga rregullat që mund t’i shkelni pa dashje dhe gjobat që mund t’ju jepen për mosrespektim, shkruan thelocal.

Nuk e regjistroni adresën tuaj në komunën tuaj

Kur merrni me qira një apartament ose blini një pronë në Zvicër, do t’ju duhet të njoftoni mbërritjen tuaj në komunën tuaj lokale.

Rregullat e ‘regjistrimit të adresës’ mund të jenë disi tronditëse për njerëzit nga disa vende të tjera, si Shtetet e Bashkuara, ku mund të lëvizni nga një vend në tjetrin dhe të qëndroni pak a shumë nën radar.

Jo kështu në Zvicër, sepse autoritetet zvicerane duan të dinë se kush jeton në vendin e tyre dhe ku.

Kur vendoseni në një shtëpi të re, keni 14 ditë për të njoftuar mbërritjen tuaj në komunën tuaj të re të banimit, megjithëse në disa vende afati mund të jetë më i gjatë.

Kjo është se si duhet të shkohet në këtë proces.

(I gjithë procesi do të duhet të përsëritet kur të transferoheni në një shtëpi tjetër, edhe nëse qëndroni në të njëjtën komunë. Do t’ju duhet të çregjistroni adresën tuaj të vjetër dhe të regjistroni të renë.)

Çfarë ndodh nëse nuk e bëni këtë?

Autoritetet lokale do t’ju gjejnë gjithsesi herët a vonë – ndoshta më shpejt – dhe do t’ju vendosin një gjobë të madhe, shuma e së cilës do të varet nga arsyeja pse nuk jeni regjistruar në radhë të parë.

Nuk ka sigurim shëndetësor

Sigurimi shëndetësor është i detyrueshëm në Zvicër për të gjithë banorët e përhershëm ligjor. Kushdo që lëviz këtu duhet të marrë mbulim shëndetësor brenda tre muajve nga mbërritja e tyre. Nëse nuk e bëni këtë, autoriteti juaj lokal do të zgjedhë një plan në emrin tuaj dhe ju do të duhet të paguani primet.

Nëse nuk e bëni këtë (dhe nuk keni arsye të vlefshme për t’u përjashtuar nga ky detyrim), dy gjëra do të ndodhin. Së pari, mund t’ju mohohet kujdesi mjekësor përveç rasteve urgjente.

Së dyti, faturat tuaja të papaguara do të shtohen dhe ju mund t’i nënshtroheni procedurave të borxhit. Kjo, nga ana tjetër, mund të mbahet kundër jush nëse ndonjëherë vendosni të aplikoni për natyralizim.

Vozitja pa vinjetë

Nëse përdorni autostradat zvicerane, edhe nëse është vetëm për një periudhë të shkurtër, duhet të blini një ngjitëse prej 40 frangash për ta ngjitur në brendësi të mburojës së dritares tuaj.

Ndryshe nga shumë vende të tjera, Zvicra nuk ka tarifa në autostradat e tyre, kështu që vinjeta kompenson koston e mirëmbajtjes së rrugëve.

Vinjetat janë të vlefshme për një vit, nga 1 janari deri më 31 dhjetor, dhe mund të blihen në pikat e karburantit, zyrat postare ose online.

Nëse vozitni në autostradë pa vinjetë ose nëse nuk është ngjitur siç duhet, rrezikoni të merrni një gjobë prej 200 frangash.

Hedhja dhe riciklimi i plehrave

Pothuajse në të gjitha qytetet dhe fshatrat zvicerane, mbeturinat duhet të ndahen dhe të vendosen në thasë të posaçëm ose në thasë që kanë një ngjitës të veçantë mbi to dhe të vendosen në një pikë grumbullimi të caktuar në ditët e caktuara.

Mosndarja e plehrave tuaja – për shembull, hedhja e shisheve PET me kanaçe kallaji ose letra, ose mos nxjerrja e tyre në ditët e duhura – mund të rezultojë në gjoba të rënda, shuma e të cilave përcaktohet nga çdo komunë individuale.

Punonjësit e bashkisë kanë të drejtë të kalojnë nëpër thasë plehrash për të identifikuar shkelësit e mbeturinave – dhe ata e bëjnë.

Vetëm për t’ju dhënë një ide mbi shumën që mund të prisnit të paguani, një grua në zonën e Lozanës u gjobit me 190 franga pasi dyshohet se i hodhi mbeturinat e saj të mërkurën dhe jo të hënën, e cila ishte një ditë e caktuar për mbledhjen e plehrave në rrugën e saj.

Një tjetër shkelës, një shtetas amerikan që jetonte në Cyrih, hodhi një kuti kartoni me emrin dhe adresën e tij në një kosh plehrash ‘të zakonshëm’, në vend që ta riciklonte.

Në momentin e ngjarjes, shkelësi nuk e kishte marrë ende gjobën, por pritej të shkonte deri në 320 franga.

Të qenit i zhurmshëm të dielën

Sipas ligjit, e diela është një ditë pushimi në Zvicër, kështu që nuk duhet të bëni asgjë për t’i shqetësuar fqinjët tuaj.

Kjo do të thotë që nuk ka zhurma të forta si kositja e lëndinës, pastrimi me korrent ose riciklimi i shisheve. Gjithashtu, nuk mund t’i varni rrobat tuaja për t’u tharë, pasi pamja e veshjeve tuaja mund të jetë fyese për fqinjët tuaj të dielën.

Kjo është ajo që një grua 35-vjeçare gjermane duhet ta dinte, por në mënyrë të qartë nuk e di: ajo bëri një riciklim xhami të dielën. Reagimi i saj pasi u godit me një gjobë prej 250 frangash: “Unë e kuptoj që njerëzit nuk duan të shqetësohen, por të shkosh në polici për disa shishe duket paksa shumë”.

Jo në Zvicër, me sa duket.

Nëse dikush ankohet dhe, edhe më keq, ju raporton në polici, ju mund të prisni një paralajmërim në rastin më të mirë (nëse kjo është shkelja juaj e parë), ose dënime monetare që varen nga urdhëresa për zhurmën në komunitetin tuaj.

Vetëm si shembull, gjobat për zhurmën e tepërt në Gjenevë mund të jenë deri në 150 franga.

Blerja e biletës së trenit shumë vonë

Nëse e blini biletën tuaj në aplikacionin tuaj të hekurudhës zvicerane pikërisht kur treni po tërhiqet nga stacioni, ju kryeni një shkelje. Kjo mund të çojë në lartësi të reja nocionin e përpikmërisë, por një nga rregulloret e trenave zvicerane thotë se një biletë nuk është e vlefshme nëse blihet pas nisjes së trenit.

Kushdo që e bën këtë, për çfarëdo arsye, konsiderohet një shmangës i tarifave.

Nëse e bëni këtë, mund të dënoheni me një gjobë prej 90 frangash, e cila, në varësi të distancës që po udhëtoni, mund të jetë shumë më tepër sesa keni paguar për biletën tuaj.

Kjo është shuma për shkelësit për herë të parë. Për shkeljen e dytë dhe të mëpasshme, gjoba rritet përkatësisht në 130 dhe 160 franga.

Por kjo nuk është e gjitha: ju gjithashtu mund të gjobiteni për vendosjen e bagazhit tuaj në një vend të zbrazët të një treni të mbushur me njerëz, duke parandaluar kështu një pasagjer tjetër që të ulet.

“Rregulli i përgjithshëm është që vetëm një person mund të zërë një vend,” tha zëdhënësja e SBB Jeannine Egi. Në teori, pasagjerëve mund t’u kërkohet të blejnë një biletë për bagazhin e tyre. Megjithatë, kjo masë përdoret rrallë në praktikë”.

Këto janë vetëm disa nga rregullat që mund t’i shkelni aksidentalisht gjatë qëndrimit në Zvicër.