AUTOTECH

Për një iPhone të ri XS, zviceranët punojnë 5.4 ditë

Një iPhone i ri XS me memorie të vogël kushton 1.199 franga. Zviceranët duhet të punojnë mesatarisht vetëm 5.4 ditë për ta blerë. Në Gjermani duhet  dy herë më gjatë, pak më shumë se 11 ditë. Këtë e tregon një përllogaritje e shërbimeve krahasuese, Verivox, përcjell albinfo.ch.

Në Evropë ukrainasit duhet të punojnë 188 ditë ose rreth 35 herë për aq kohë sa zviceranët. Në Mozambik, ajo merr një mesatarisht prej tre vjetësh, në Nigeri edhe afërsisht katër vjet për të siguruar paratë për një iPhone të ri.

Zvicra është në listën e 10 vendeve me të ardhura më të larta bruto kombëtare për kokë banori. Por ndryshojnë jo vetëm të ardhurat, por edhe kostoja e pajisjeve. “Përveç të ardhurave të tyre relativisht të larta, konsumatorët zviceranë kanë gjithashtu çmime relativisht të kundërta”, thotë Christoph Biveroni e Verivox.

Konsumatorët zviceranë e sigurojnë në Apple me 1.199 franga ose më pak një  iPhone XS me 64 gigabajt të memories, ndërsa në Gjermani i njëjti kushton 1.314 franga. Në Francë është 1,321 franga e në Itali 1360 franga. Më së liri Xs iPhone është në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara, me 1.056 franga, thotë Verivox.

Në Marok dhe Bolivi një iPhone XS kushton mbi 1500 franga. Çmimi më i lartë paguhet nga konsumatorët me 1632 franga në Guinea-Bissau. “Në vendet ekonomikisht më të dobëta, Apple mbështetet pjesërisht në një gamë të ndryshme. Por çmimet e shitjes nuk do të zvogëlohen», thotë Biveroni nga Verivox.