Lajme

Për një vit, 23 milionë sulme kibernetike në qytetin e Bernës

Në qytetin e Bernës gjatë vitit të kaluar janë regjistuar 23 milionë sulme kibernetike. Deklarata e habiti kryebashkiakun Alec von Graffenried, pasi ai u shpreh se infrastruktura e TI-së e qytetit është “vazhdimisht në gjendje mbrojtjeje”.

“Pyetja nuk është nëse do të sulmohemi, por: kur do të jetë i suksesshëm sulmi i parë?”

I pyetur nga Blick, qyteti i vë gjërat në perspektivë: 23 milionë sulmet janë një numërim i sistemit. “Pra, një sulm me një origjinë mund të çojë në “sulme” të panumërta në sisteme”. Tek vendi nuk u përgjigj se sa sulme individuale ka pasur, sepse ato ishin sulme të automatizuara, transmeton albinfo.ch.

Por Berna nuk është e vetmja, siç tregon një studim i vogël i qyteteve të mëdha. Qyteti i Cyrihut raporton dy deri në katër përpjekje të synuara për sulm kibernetik në ditë. Kantoni i Basel-Stadt shkruan për 200,000 tentativa për sulme vetëm në janar 2024. Megjithatë, shifrat janë të vështira për t’u krahasuar, sepse sulmet numërohen ndryshe, shkruan Basel-Stadt.

Por një gjë është e qartë: siguria kibernetike është një sfidë jo vetëm për qytetet e mëdha, por edhe për komunitetet e vogla. Bruno Tüscher – ekspert i shkencave kompjuterike dhe në të njëjtën kohë kryebashkiak i Münchwilen AG, konsideron se rreziku i sulmeve kibernetike ndaj komuniteteve është edhe më i lartë se ai ndaj bizneseve të vogla.

“Sisteme të ndryshme të komunitetit, si furnizimi me energji elektrike ose ndriçimi i rrugëve, janë të lidhura me internetin. Duke përdorur sulme kibernetike, furnizimi me ujë të pijshëm teorikisht mund të pengohet apo edhe të mbyllet në të gjithë bordin”, thotë ai për Blick.

Por shantazhi klasik është gjithashtu i imagjinueshëm. “Nëse rrjedhin të dhëna që, të kombinuara, zbulojnë informacione për qytetarët individualë, mund të pritet një humbje e fortë e besimit te administrata”, thotë Tüscher.