Koronavirusi: çast pas çasti

Përjashtohet një bllokim i dytë në Zvicër

Ndërsa disa rajone të Francës dhe Spanjës vendosin kufizime të reja të koronavirusit, autoritetet zvicerane thonë se masa të tilla drastike nuk janë planifikuar për momentin

Edhe pse numri i rasteve është rritur në kantone të caktuara, “për momentin, situate në Zvicër është e qetë, për sa i përket shtrimeve në spital dhe vdekjeve”, tha këshilltari kombëtar, Jörg Mäder për mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Sipas Mäder, vendi do të jetë në gjendje të reagojë më mirë sesa reagoi në mars, “falë njohurive të reja në lidhje me virusin”.

“Disa masa të hershme ishin të tepruara sepse nuk e dinim se ku transmetohej virusi. Spitalet janë gjithashtu më të përgatitura sot. Kështu që ne nuk po shkojmë drejt një izolimi të dytë, “tha ai.

Epidemiologu Marcel Tanner, i cili është anëtar i Task Forcës Covid-19, vuri në dukje se strategjia e testimit dhe gjurmimit të Zvicrës ka qenë e suksesshme.

“Ne mund të flasim për një valë të dytë kur nuk është më e mundur të përcaktohet se ku ndodhën transmetimet dhe ne nuk mund të veprojmë më në mënyrë të shënjestruar”, tha ai, përcjell tutje albinfo.ch.

Tanner gjithashtu tha që nëse masat më të rrepta bëhen të nevojshme, “mundësi të buta dhe më progresive janë të mundshme, jo si këtë pranverë, kur zyrtarët e zgjedhur duhej të reagonin urgjentisht”.

Për shembull, masat e kufizimit në një rajon do të ishin të mundshme, në mënyrë që të kontrollohet zhvillimi i pandemisë në një nivel lokal.

“Dhe jo të gjitha dyqanet duhet domosdoshmërisht të mbyllen. Ne mund, për shembull, të kufizojmë masat për njerëzit që i përkasin një grupi në rrezik “, tha ai.

Ai shtoi se një bllokim tjetër “duhet të shmanget me çdo kusht. Do të ishte katastrofike nga ana ekonomike dhe shoqërore”.

Një tjetër ekspert, mikrobiologu Martin Ackermann tha se një valë e dytë dhe një mbyllje pasuese mund të shmanget përmes “një strategjie të bazuar në rregullat e higjienës dhe distancimit shoqëror, si maska, si dhe testimin dhe gjurmimin e njerëzve në kontakt me transportuesit e virusit”, përcjell tutje albinfo.ch.

Ueli Maurer, ish-presidenti zviceran dhe tani kreu i Departamentit Federal të Financave tha se Zvicra “nuk mund të përballojë një bllokim tjetër”, duke u kërkuar të gjithë banorëve të respektojnë rregulloret aktuale dhe masat e parandalimit.