Lajme

Përmbledhje e lajmeve të së hënës në Austri

Ministria austriake e Arsimit propozon paketën e digjitalizimit, besimi në media arrin nivelin më të ulët të të gjitha kohëve dhe më shumë lajme nga Austria të hënën.

Ministria austriake e Arsimit propozon paketën e digjitalizimit për të përmirësuar administratën e shkollës

Ministria austriake e Arsimit ka propozuar një paketë të re digjitalizimi për të reduktuar barrën administrative për mësuesit dhe prindërit. Paketa përfshin një letërnjoftim digjital të studentit, kartela raporti digjitale dhe procese të thjeshtuara të mbledhjes së të dhënave.

Karta digjitale e identitetit të studentit, e njohur si edu.digicard, do të funksionojë si një aplikacion celular i ngjashëm me patentën elektronike të drejtimit. Është pilotuar me sukses që nga marsi 2023. Paketa propozon gjithashtu versione elektronike të nënshkruara zyrtarisht të certifikatave vjetore dhe përfundimtare, të aksesueshme përmes portalit arsimor.

Reformat synojnë të thjeshtojnë regjistrimin dhe transferimet e shkollave duke eliminuar nevojën për dokumente në letër dhe futje manuale të të dhënave. Informacioni dhe fotot për kartën e identitetit do të merren automatikisht nga regjistrat shtetërorë, duke thjeshtuar ndryshimet e ardhshme të shkollës. Për më tepër, konfirmimet në letër të ndjekjes së shkollës nuk do të kërkohen më për aplikime të ndryshme.

Ministri i Arsimit, Martin Polaschek pret që nga paketa të përfitojnë studentët, prindërit dhe mësuesit nëpërmjet administrimit dhe komunikimit të thjeshtuar. Ai gjithashtu do të hedhë bazat për një sistem financiar online për administrimin e shkollave. Paketa legjislative është në shqyrtim dhe pritet të kalojë në seancën plenare të korrikut.

Besimi i medias austriake arrin nivelin më të ulët historik, ORF dhe Der Standard mbeten më të besuarat

Një raport i ri zbulon se besimi në mediat austriake të lajmeve ka rënë në nivelin më të ulët të të gjitha kohëve, me vetëm 35 për qind të të anketuarve që shprehin besim në lajmet. Pavarësisht nga kjo rënie, transmetuesi publik ORF dhe gazeta Der Standard mbeten markat më të besuara, të ndjekura nga Die Presse dhe gazetat rajonale ose lokale, transmeton albinfo.at.

Gjetjet vijnë nga Raporti i Lajmeve Digjitale, një studim i gjerë vjetor i kryer nga YouGov për Institutin Reuters për Studimin e Gazetarisë në Universitetin e Oksfordit.

Sondazhi tregon gjithashtu një rënie në përdorimin e platformave të mediave sociale si Facebook, Twitter, TikTok, YouTube dhe Instagram si burime lajmesh në Austri, në kundërshtim me trendin ndërkombëtar.

Vjena do të ndalojë mjekët e spitaleve me kohë të pjesshme nga praktika private

Këshilltari Bashkiak i Vjenës për Shëndetësinë, Peter Hacker, planifikon t’i ndalojë mjekët të punojnë me kohë të pjesshme në spitalet publike dhe njëkohësisht të operojnë praktika private. Ky veprim synon të sigurojë që mjekët që punojnë në kujdesin shëndetësor publik të jenë plotësisht të përkushtuar ndaj sistemit.

Njoftimi ka ngjallur kritika nga Shoqata Mjekësore, me Presidentin Johannes Steinhart që e quajti atë “politikë të pastër show” që do t’i largojë mjekët nga spitalet. Steinhart kërkon nga Hacker të rishqyrtojë vendimin dhe të angazhohet në dialog me Shoqatën Mjekësore për të gjetur zgjidhje nga të cilat përfitojnë profesionistët e kujdesit shëndetësor dhe pacientët.

Kjo nuk është hera e parë që Hacker ka shprehur shqetësime për sistemin aktual të mjekëve me zgjedhje. Ai më parë mbrojti një ndarje të qartë midis kujdesit shëndetësor privat dhe publik, duke deklaruar se mjekët që punojnë me kohë të plotë në spitalet publike duhet të jenë të vetmit që lejohen të praktikojnë privatisht.

Shoqata Mjekësore e Vjenës e sheh ndalimin e propozuar “të pakuptueshëm dhe të papranueshëm”, duke paralajmëruar se do të përkeqësojë mungesën e personelit në institucionet e kujdesit shëndetësor dhe do të ndikojë negativisht në kujdesin ndaj pacientëve. Ata kanë bërë thirrje për bisedime urgjente me Hacker për të gjetur zgjidhje alternative që përmirësojnë kushtet e punës së mjekëve dhe sigurojnë qëndrueshmërinë afatgjatë të sistemit të kujdesit shëndetësor.

Rangnick, optimist teksa drejton Austrinë në Euro 2024

Ralf Rangnick tha të dielën se udhëheqja e Austrisë në Euro 2024 në vendin e tij ishte një nga momentet e tij më krenare. Ai këmbënguli se ekipi i tij kishte ambicie për të dalë nga një grup i vështirë në Gjermani.

Një Austri shumë e përmirësuar do të fillojë fushatën e saj kundër favoritëve të turneut – Francës në Dyseldorf të hënën. Polonia dhe Holanda do të luajnë gjithashtu në Grupin D, ndoshta pjesa më sfiduese e turneut.

Rangnick, i cili vjen nga afër Shtutgartit në Gjermaninë jugperëndimore, është 65 vjeç dhe po hyn në turneun e tij të parë të madh ndërkombëtar si trajner.

“Kjo renditet shumë lart për mua, sepse ne jemi përgatitur për më shumë se dy vjet për këtë ditë nesër”, u tha Rangnick gazetarëve.

Ai u emërua nga Austria në vitin 2022, duke mbërritur pas një periudhe të jashtëzakonshme në Manchester United./albinfo.at