Lajme

Policia zvicerane ka problem rekrutimi, shumica e aplikantëve nuk i plotësojnë kriteret

Forcat e policisë kantonale komunale po përballen me mungesën e personelit, pavarësisht aplikimeve të shumta.

Kantoni i Basel-Stadt është më i prekuri, me rreth 100 vende të lira.

Procesi i rekrutimit, shumë i rreptë?

Ka aplikime të shumta pothuajse në të gjitha kantonet, por shumica e aplikantëve nuk i plotësojnë kushtet për profesionin e policisë. Shkalla e refuzimit në kantonet urbane është midis 70 dhe 90 për qind, shkruan SRF.

Përveç kërkesave formale, shumë dështojnë edhe në testin e aftësisë. Sipas forcave të ndryshme të policisë kantonale, një arsye e zakonshme për këtë është performanca e pamjaftueshme atletike.

Në kantonin Basel-Stadt, përveç kursit me pengesa, notit dhe shtytjeve, burrat duhet të vrapojnë edhe 2.6 km për 12 minuta. Për femrat është 2.4 km. Kërkesat sportive ndryshojnë nga kantoni në kanton, por janë të krahasueshme.

Testi sportiv i policisë kantonale të Basel-Stadt

Me një numër kaq të madh të pozitave të hapura dhe vetëm disa provime pranuese të mbartura, lind pyetja nëse kërkesat janë shumë të larta. Jo, thotë Andreas Sonntag, kreu i departamentit fizik të policisë së Bazelit: “Si oficer policie, mund të ndodhë që të duhet të vraposh pas dikujt. Ka edhe pengesa në rrugë dhe më pas kërkohet koordinim dhe qëndrueshmëri”.

Njohja e gjermanishtes është gjithashtu problem

Pothuajse e gjithë policia kantonale në Zvicrën gjermanishtfolëse përmend gjithashtu mungesën e njohurive të gjermanishtes si arsye për shkallën e lartë të dështimit, transmeton albinfo.ch.

Kim Feldmann, Shef i Rekrutimit dhe Marketingut në Policinë Kantonale të Bazelit, vëren se problemi është përkeqësuar vitet e fundit: “Ne dhe shumë kantone kemi vënë re se të rinjtë nuk e flasin më gjuhën gjermane ashtu siç e flisnin 10 deri në 15 vjet më parë”. Ai ka rekomanduar që aplikantët që kanë mangësi në gjermanisht të ndjekin një kurs përgatitor.

Humbja e interesit për punën

Shumë departamente të policisë kantonale i shohin arsyet e mungesës së personelit jo në kërkesat strikte të pranimit, por në mungesën e përgjithshme të punëtorëve të kualifikuar dhe zhvillimet demografike. Prandaj, Shoqata e Oficerëve të Policisë Zvicerane (VSPB) po bën thirrje për kushte më të mira pune në mënyrë që profesioni i policisë të bëhet sërish më tërheqës.

Konferenca e Komandantëve të Policisë Kantonale në Zvicër (KKPKS) gjithashtu nuk sheh nevojën për veprim në procesin e rekrutimit. Me rritjen e kërkesave për profesionin e policisë, lehtësimi i rekrutimit është strategji e gabuar. Përkundrazi, KKPKS sheh gjithashtu nevojën për veprim sa i përket kushteve të punës, zhvillimit dhe mundësive të trajnimit të mëtejshëm, formave të punës si puna me kohë të pjesshme ose zyra në shtëpi, dhe promovimi aktiv i grave.