Kosova

Prishtinë: Qeveria injoron kongresin e mjekëve shqiptarë të Zvicrës

"Interesimi i mjekëve dhe studentëve të mjekësisë për të marrë pjesë në Swiss Medical School 2022 ka qenë i jashtëzakonshëm", thonë organizatorët

Me rreth 200 pjesëmarrës, sot në Prishtinë ka filluar punën kongresi i parë i Lidhjes së Mjekëve Shqiptarë të Zvicrës. Mirëpo, ajo që bie në sy është mungesa e institucioneve vendore, ndonëse kanë qenë të njoftuara dhe të ftuara me kohë, njoftojnë organizatorët e habitur me këtë qasje të institucioneve vendore, veçmas Ministrisë së Shëndetësisë.

“Nuk kanë shprehur interesim për t‘iu përgjigjur pozitivisht ftesës sonë“, shprehen të zhgënjyer organizatorët e kongresit, raporton albinfo.ch. Megjithatë, mungesa e tyre ka mbetur nën hijen e interesimit të madh të studentëve të mjekësisë, pra të atyre që nesër pritet të marrin rolin e drejtimit të vendit e institucioneve shëndetësore.

Në pikat më të ndjeshme të shoqërisë, aty ku Kosova sot ka krizë thelbësore, parandalimi i ikjes së mjekëve, do të duhej të ishte lart në listën e prioriteteve të qeverisë.

“Interesimi i mjekëve të Kosovës dhe studentëve të mjekësisë për të marrë pjesë në Swiss Medical School 2022 ka qenë i jashtëzakonshëm”, njoftojnë organizatorët, “madje nuk kemi arritur t`i trajtojmë të gjitha kërkesat”.

Kongresi, ndryshe është përshëndetur me një fjalë rasti nga Kryetari i këshillit Drejtues të OMK-së, Dr. Faik Shatri, Oda e Mjekëve të Kosovës dhe Izet Sadiku, drejtori i Shëndetësisë së Komunës së Prishtinës. Ata janë shprehur të hapur për shkëmbimin e përvojave të punës me mjekë shqiptarë të Zvicrës që janë të angazhuar në spitale të njohura zvicerane.

Kështu, angiologu Dr. Naim Mehmeti ka qenë ligjëruesi i parë në këtë organizim. Ai ka referuar mbi rrezikun e tromboembolisë, embolisë pulmore. Dr. Mehmeti ka sjellë para mjekëve dhe studentëve të mjekësisë përvojën e tij të spitaleve zvicerane në trajtimin e embolisë pulmonare.

Pas tij, mbi varësinë nga substancat narkotike, diagnoza dhe trajtimi ka referuar Dr. Valbona Hysenaj-Miftari, kryemjeke. Me Dr. Mentor Bilalin dhe temën diagnoza diferenciale te kolika abdominale, kongresi do t`i vazhdojë pasdite punimet. Kurse Prof. Dr. Florim Cuculi do të paraqitet me temën Insuficienca kardiake, infarkti i miokardit”.

Lidhja e Mjekëve Shqiptarë të Zvicrës ka paraparë një workshop me Prof. Dr. Alban Nezirin, Dr. Afrore Suka Qorolli dhe Dr. Flamur Mushica.

Kongresi do t`i vazhdojë nesër punimet me referimet e mjekëve Bujar Sopi, Afrore Qorolli, Alban Neziri dhe stomatologun Gazmend Haliti.