Lajme

Procedura e azilit për 24 orë: model i suksesshëm për Zvicrën apo gol i humbur?

Ministri i Drejtësisë, Beat Jans, kërkon të marrë vendime të caktuara për azilin brenda 24 orëve në të ardhmen.

Kjo është pritur mirë edhe nga e majta – me një kusht. Planet e azilit të Beat Jans tingëllojnë si një revolucion i vogël: azilkërkuesit nga vendet e origjinës me një përqindje të dhënies së azilit prej më pak se një për qind duhet të marrin një vendim brenda 24 orëve.

Për shembull, njerëzit nga Maroku, Tunizia ose Algjeria janë të prekur. Në proces, ritmi ka “përparësi maksimale”, tha Jans në konferencën për media të martën. Ai dëshiron ta zgjerojë këtë procedurë, e cila është testuar në Cyrih që nga mesi i nëntorit, në të gjitha qendrat federale të azilit deri në fund të prillit.

Kërkesat për azil 2023

“Projekti në Cyrih nisi shumë mirë”, thotë Magdalena Rast, zëdhënëse e Sekretariatit Shtetëror për Migracionin SEM. “Numrat flasin vetë. Në qendrën federale të azilit në Cyrih, numri i azilkërkuesve nga vendet e Magrebit është ulur me mbi 40 për qind, ndërsa ka ngecur në qendrat e tjera federale të azilit, shkruan srf, përcjell albinfo.ch.

Nga e majta në të djathtë të gjithë janë dakord: procedurat më të shpejta kanë kuptim. “Procedura 24-orëshe është në thelb për t’u përshëndetur. Më vjen mirë që zoti Jans tani po e shtrëngon vidën”, thotë Këshilltari Kombëtar i Aargau SVP, Andreas Glarner.

E megjithatë ai është vetëm optimist i kujdesshëm: “Më pas do të shohim nëse veprimet do të ndjekin fjalët”. Ish-kreu i grupit parlamentar të PS-së, Roger Nordmann, gjithashtu mbështet Këshillin e tij Federal: “Plani është i drejtë. Kohëzgjatja e një procedure nuk e përmirëson situatën”, thotë Nordmann. “Kjo procedurë ka kuptim veçanërisht për raste të thjeshta dhe të dukshme”.

Megjithatë, duhet të sigurohet që ajo të pastrohet dhe që azilkërkuesit të kenë akses te një avokat në çdo kohë. Politikania e Partisë së Gjelbër të Bazelit, Sibel Arslan, i bën jehonë të njëjtit mendim: “Fakti që po futen procedura më të shpejta, nuk është në vetvete i keq. Por është e rëndësishme që edhe ata që kanë nevojë për mbrojtje, ta marrin këtë mbrojtje”.