Gjuha

U promovua “Doracaku për mësimin e gjuhës shqipe” i prof. Basil Schader

Në këtë libër mësojmë për tiparet dhe cilësitë e mësimit të mirë, për format e mësimdhënies dhe për rëndësinë e vlerësimit të arritjeve të përkrahjes gjuhësore të nxënësve

Në Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë në Prishtinë është  promovua (6.4. 2016) libri – Doracaku për Mësimin plotësues të gjuhës shqipe i autorit Basil Schader, doktor i universiteteve të Cyrihut e të Tiranës, është profesor në Shkollën e Lartë Pedagogjike të Cyrihut. Si mik dhe adhurues i kulturës dhe gjuhës shqipe dhe si njohës i mirë i diasporës së re shqiptare  në Zvicër , ai është angazhuar që prej vitesh në projekte mësimore, bamirëse dhe shkencore të ndryshme në lidhje me shqiptarët brenda dhe jashtë shtetit.

Libri i pranishëm paraqet frytet e studimeve tri vjeçare të tij të kryera në bashkëpunim me pedagogë tjerë të Evropës Perëndimore. Libri analizon çështjet thelbësore të pedagogjisë aktuale, didaktikës dhe metodikes, karakteristika të shkollës në vendet e emigrimit. Në ketë libër mësojmë për tiparet dhe cilësitë e mësimit të mirë, për format e mësimdhënies dhe për rëndësinë e vlerësimit të arritjeve të përkrahjes gjuhësore të nxënësve. Përmes këtij libri lidhet më mirë mësimi plotësues me mësimin e rregullt.

Në promovim morën pjesë  Zenun Halili, këshilltar i ministrit të Arsimit, ka falënderuar autorin e librit albanologun zviceran prof. dr. dr Basil Schader ( i pranishëm), për angazhimin e tij të çmuar në fushën e shkencave albanologjike, si dhe Qeverinë Zvicerane për mbështetjen e vazhdueshme që po u bënë proceseve edukativo-arsimore në Kosovë, si dhe për organizimin e Mësimit Plotësues për mërgatën tonë në Zvicër.

Në promovim mori pjesë edhe  znj Anita Schluchter, zëvendës ambasadorja e  Zvicrës në Kosovë ndër të tjera tha:… se mësimi i gjuhës së origjinës është shumë i rëndësishëm për mërgatën kudo në botë dhe se kjo paket didaktike  iu mundëson atyre që më lehtë të mësojnë gjuhën dhe kulturën e origjinës dhe ky është një plotësim për ta.

Ndërsa autori  Basil Schader, gjithashtu ka thënë se ndjehet i lumtur që ka pasur mundësinë të bëjë diçka më shumë në fushën e dijes, për të rinjtë shqiptar, por edhe të tjerë që jetojnë në Zvicër apo kudo në mërgim.

Nuhi Gashi, zyrtar për Mësimin Plotësues në Diasporë në MAShT, ka folur për jetën dhe veprimtarinë shoqërore e shkencore të prof Basil Schader.

 

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI