Bota

Pse aeroplanët udhëtojnë pothuajse të zbrazur gjatë dimrit

Linjat ajrore kanë shprehur zhgënjim për të ashtuquajturat rregulla të slotit “përdor ose humbe” të vendosura nga Komisioni Evropian

Linjat ajrore në Evropë këtë dimër po fluturojnë me aeroplanë pasagjerësh që ndonjëherë janë pothuajse të zbrazët, në mënyrë që të qëndrojnë në vendet e lakmuara të ngritjes dhe uljes në aeroporte gjatë një kohe me kërkesë më të ulët për udhëtime.

Publiciteti i kohëve të fundit rreth kësaj kërkese përdorimi ka ndezur polemika dhe zemërim në një kohë të shqetësimit ndërkombëtar në rritje mbi ndryshimet klimatike dhe emetimet e karbonit të krijuara nga industria e aviacionit.

Përfaqësuesit e industrisë së aeroportit, ndërkohë, po e mbrojnë atë, duke argumentuar nevojën për të ruajtur qëndrueshmërinë tregtare, lidhjen dhe konkurrencën, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

Linjat ajrore kanë shprehur zhgënjim për të ashtuquajturat rregulla të slotit “përdor ose humbe” të vendosura nga Komisioni Evropian, krahu ekzekutiv i BE-së, i cili u pezullua në mars 2020 pasi industria u vu në dysheme nga pandemia Covid-19.

Që atëherë është rikthyer gradualisht për t’u kërkuar tani linjave ajrore që të përdorin 50% të sloteve të tyre të alokuara në aeroport. Kjo shifër është planifikuar të rritet në 80% këtë verë.

Programi “Fit for 55” u miratua nga Komisioni në korrik të 2021 për të përmbushur objektivin e ri të BE-së për të reduktuar emetimet e gazeve serrë me një minimum prej 55% deri në vitin 2030.

Përballë kritikave nga linjat ajrore dhe ambientalistët, përfaqësuesit e industrisë së aeroportit po tërhiqen, duke thënë se nuk ka “asnjë arsye” pse mijëra fluturime pothuajse bosh duhet të jenë realitet.