Lajme

Pse ka një lëvizje që shkollat ​​zvicerane të braktisin mësimet e “padobishme” të anglishtes?

Partia Liberale-Radikale e Zvicrës (FDP) ka dalë me një propozim radikal për të hequr mësimet e anglishtes dhe frëngjishtes për fëmijët e shkollave fillore, duke argumentuar se ato bëjnë më shumë dëm sesa mirë.

Mes sugjerimeve të ndryshme të paraqitura nga partia e qendrës së djathtë në dokumentin e saj të ri të pozicionit – i cili përfshin gjithashtu heqjen e notave – FDP dëshiron të heqë mësimet e anglishtes dhe frëngjishtes në shkollat ​​fillore.

Në mënyrë tipike, shkollat ​​fillojnë të mësojnë anglisht dhe një gjuhë të dytë kombëtare në moshën rreth tetë ose nëntë vjeç, megjithëse kjo mund të ndryshojë sipas kantoneve.

“Është një gabim për të cilin kantonet kanë shpenzuar miliona franga”, tha FDP, duke argumentuar se mësimi i gjuhëve joamtare për fëmijët e moshës fillore është “i padobishëm”, transmeton albinfo.ch.

Partia argumenton se fëmijët në atë moshë duhet të mësojnë të zotërojnë gjuhën e tyre amtare si prioritet dhe mësimi i gjuhëve të tjera po i pengon ata ta bëjnë këtë. Partia tha se rezultatet e fundit të dobëta të Zvicrës në renditjen globale të PISA-s për gjuhën dhe leximin justifikonin një ndryshim në sjellje dhe se të mësosh një gjuhë ishte më mirë sesa të “luftosh” me shumë gjuhë.

Anëtarja e FDP dhe bashkëautorja e gazetës, Irina Bannwart, ka thënë për Watson se shumica e fëmijëve nuk mund të zotërojnë gjuhën e tyre amtare, kështu që nuk duhet t’u kërkohet të mësojnë edhe anglisht. Megjithatë, ajo pranoi që gjuhët e huaja të mësohen në shkollat ​​e mesme.

Partia argumentoi gjithashtu se shpeshherë cilësia e mësimit të gjuhëve të huaja në shkollat ​​fillore nuk ishte mjaft e mirë për t’i bërë mësimet të vlefshme.

“Niveli i mësimit të gjuhëve të huaja në klasën e tretë është shumë i ulët dhe disa nga vetë mësuesit nuk e zotërojnë mirë gjuhën”, tha këshilltari kantonal i FDP për Vaud, Florence Bettschart-Narbel.

Por nëse një gjuhë e huaj do të mësohet herët, një gjuhe kombëtare duhet t’i jepet përparësi ndaj anglishtes, theksoi partia, shkruan thelocal.

Fokusohuni së pari në një gjuhë ‘zvicerane’

Në vend të kësaj, theksi duhet të vihet në mësimin e gjuhës vendase – gjermanisht, frëngjisht ose italisht, në varësi të rajoneve – dhe të mos prezantohen ato të huaja deri në nivelin e mesëm, kur studentët janë mjaft të rritur për të përfituar nga kurset.

Kjo qasje do të ketë përfitime të shumta, përveç forcimit të aftësive të gjuhës amtare, sipas FDP.

Për shembull, nëse gjuhët e huaja nuk mësohen më, këto kurse mund të hiqen nga kurrikula, e cila, nga ana tjetër, “do të çlirojë burime të vlefshme”.

Në mënyrë të veçantë, kjo kohë duhet të jetë “për të promovuar vlerat dhe virtytet zvicerane – domethënë një ndjenjë përgjegjësie, mirësjelljeje dhe pavarësie”.

Për të mësuar gjuhë të huaja, përfshirë anglishten, e cila përdoret gjerësisht në Zvicër, FDP sugjeron që pas përfundimit të arsimit të detyrueshëm, të rinjtë duhet të praktikojnë të njëjtën qasje si prindërit dhe gjyshërit e tyre: të shkojnë të jetojnë për një kohë në një rajon tjetër gjuhësor të Zvicrës. , ose jashtë vendit.

Megjithatë, deri më tani, ky është vetëm një ndryshim i propozuar dhe duhet të miratohet nga bordet e shkollave kantonale përpara se të zbatohet ndonjë ndryshim.

Organizata e mësuesve – LCH mbështeti mësimin e gjuhës në shkollën fillore, por pranoi se varej nga burimet dhe trajnimi i mësuesve.