Ekonomi

Pse shumica e milionerëve janë burra?

Hendeku i pasurisë mes burrave dhe grave ka rënë ndjeshëm në shekullin e kaluar.

Me një qasje më të mirë në shkollim dhe punë, gratë sot mbajnë 40 për qind të pasurisë globale, sipas një raporti të «Credit Suisse». Gjatë shekullit të njëzet, shpërndarja është përmirësuar në mënyrë të vazhdueshme në favor të grave, por asgjë nuk ka ndryshuar që nga viti 2000, transmeton albinfo.ch.

Që nga kriza globale financiare e vitit 2008, asetet amerikane kanë vazhduar të rriten. Sipas raportit më të fundit «Global Wealth» të Credit Suisse, amerikanët zotërojnë 98 miliardë dollarë (97.200 miliardë franga zvicerane), ose gati 31 për qind të aseteve globale, të cilat gjithashtu u rritën 4.6 për qind, në 317 miliardë dollarë. Numri i milionerëve dhe miliarderëve vazhdon të rritet në shumë pjesë të botës, përcjell albinfo.ch.

Zvicra, renditet e para në aspektin e pasurisë për kokë banori

Ndërsa SHBA ende ka fatin më të madh, Kina po konsolidon vendin e saj të dytë me 52 miliardë dhe një numër qytetarësh shumë të pasur që rriten më shpejt se kudo tjetër, sipas autorëve të raportit. Zvicra, nga ana tjetër, renditet e para në aspektin e pasurisë për kokë banori ($ 530,240). Me një distancë të konsiderueshme vijon Australia, ku një i rritur ka mesatarisht 411,060 dollarë.

“Pas krizës financiare, pabarazia ishte rritur për shkak të rritjes së aseteve fikse dhe forcimit të dollarit”, thotë Anthony Shorrocks, ekonomist i zhvillimit dhe një nga autorët e raportit. Megjithatë, vazhdon ai, “këta faktorë duket se po dobësohen. Prandaj, në të ardhmen, ka më shumë gjasa që pabarazia e pasurisë të zvogëlohet». Kjo ishte gjithçka, por e dukshme vitin e kaluar kur u publikua raporti i mëparshëm.

Në shifra, kjo mund të shihet, për shembull, në 90.5 për qind të njerëzve më të varfër në botë, të cilët zotërojnë 15.8 për qind të pasurisë globale, ose 50.400 miliard euro, krahasuar me 40.000 miliardë euro në vitin e kaluar. Nga ana tjetër, më mirë (9.5 për qind e popullsisë së botës, me të paktën 100.000 dollarë) së bashku kanë 84.1 për qind të pasurisë botërore, pak më pak se në vitin e mëparshëm (86 për qind).

Këtë vit, ekspertët po përqëndrohen në zhvillimin e pasurisë së grave. Vlerësohet të jenë 40 për qind e totalit të botës.

Kjo përqindje “u rrit ndjeshëm në rrjedhën e shekullit të njëzet”, ndërsa gratë arritën në arsim dhe në tregun e punës dhe më vonë kishin fëmijë, shpjegon Christine Schmid në Credit Suisse. Numri i grave që vetë i fitojnë miliardat është rritur gjithashtu më shumë se numri i grave që janë bërë të pasura përmes trashëgimisë. Këto të fundit janë proporcionalisht më të përfaqësuara në Gjermani, Suedi dhe Zvicër.

Por, meqë gratë përbëjnë gjysmën e popullsisë së botës, pse pjesa e pasurisë nuk është e njëjtë? Sidomos pasi pjesa prej 40 për qind ka stagnuar që nga kthesa e mijëvjeçarit. “Objektivi duhet të jetë 50 për qind, por do të jetë e vështirë të arrihet, sepse edhe nëse hendeku i pagës bie, gratë thuhet të punojnë në sektorë me të ardhura më të ulëta. Përveç kësaj, fakti se ato kanë më shumë gjasa për të punuar me orar të shkurtuar, në drejtim të rritjes së aseteve është e pafavorshme dhe ka një ndikim në pensionin e tyre”, thotë Christine Schmid.

Dallimet në mes të rajoneve të botës janë të konsiderueshme. Ndërsa në Evropë dhe në SHBA pjesa e pasurisë është në duart e grave është midis 40 dhe 45 për qind, në Kinë është midis 30 dhe 40 për qind dhe në Indi apo Afrikë vetëm ndërmjet 20 dhe dhe 30 për qind, thotë raporti.

Megjithatë, pjesa e grave të pasura mund të rritet në vitet e ardhshme për shkak të qasjes së tyre të ndryshme të investimeve.

Në të njëjtën kohë, gratë janë akoma më të rrezikuara nga varfëria sesa burrat. Sidomos nënat e vetme janë në mënyrë disproporcionale një nga pjesët më të varfra të botës. Megjithatë, një përjashtim ndaj kësaj mospërputhjeje është Millennials në SHBA. Megjithëse të gjithë pësuan si rezultat i krizës financiare, burrat ishin më të prekur nga papunësia sesa gratë. Për shkak se burrat punojnë më shpesh në financa dhe në shtëpi, përcjell albinfo.ch.


 Të tjera nga Ekonomi